Начало / Новини / Календар / Представяне на филма "Нищо както преди"

Театрална зала, Ректорат

Те са на 19 години, водят нормален тийнейджърски живот и учат в едно и също училище в малък граничен град в Чехия. Филмът проследява Тео, Рената, Аника и Никола във време, в което надвисващата зрялост започва да хвърля тревожна сянка върху безгрижното им гимназиално съществуване. Всеки от тях се изправя пред важно предизвикателство, изходът от което ще промени живота им завинаги. И не става дума само за матурите. Кой ще успее, кой ще се провали и кой наистина ще порасне? Камерата на практика се слива с героите през повечето време, въвличайки зрителя в света на всеки един от протагонистите. Динамичният монтаж подчертава младежкото безпокойство и липса на фокусиране. „Нищо както преди“ представя завладяващ кинематографичен поглед върху живота на тийнейджъри, принудени да пораснат по-бързо, отколкото им се иска.

Оригинално заглавие: Nic jako dřív

Времетраене: 92 минути

Режисьор: Lukáš Kokeš, Klára Tasovská

Език по произход: чешки

Година: 2017
Държава: Чехия
Продукция: nutprodukce
Дистрибуция: HBO Europe

* * *

„КинеДок“ е нов вид международна общност, единствена по рода си инициатива, представяща авторско и предизвикващо дискусии европейско документално кино на нетрадиционни места, извън киносалони. „КинеДок“ е алтернативна платформа за разпространение, свързваща почитателите и създателите на авторско документално кино.

През 2018 г. се провежда за четвърта поредна година едновременно в седем държави – Чехия, Хърватия, Унгария, Румъния, Словакия, Норвегия и след изключително успешното си първо издание – отново в България, с организатор „Активист 38“.

В програмата влизат 14 документални филма от Централна и Източна Европа – по два от всяка от страните-участници, които ще бъдат прожектирани на стотици алтернативни локации във всяка от държавите. Програмата се подбира като се вземат под внимание най-награждаваните и дискутирани документални заглавия от продукцията на участващите държави в последните години.