Начало / Новини / Календар / Представяне на филма "Благодарим за дъжда"

Театрална зала, Ректорат

През последните пет години Кисилу, фермер от Кения, заснема с камерата си живота на семейството си, селото, в което живее, както и многобройните последствия от климатичните промени. Документирал е наводнения, суши и бури, но също и съвсем човешки аспекти от живота – децата му са върнати вкъщи от училище, когато не може да плаща учебните такси, хора мигрират от селото в града в търсене на работа, а семейните отношения са напрегнати. Вследствие на буря, която разрушава къщата му, Кисилу създава общностно движение от фермери, борещи се с влиянието на екстремния климат, след което носи своето послание за борба и надежда чак до межуднародна среща на ООН в Париж. Там, сред навъсените политици, събрали се на най-голямата среща в света относно климатичните промени, отношенията между Кисилу и норвежката режисьорка Джулия Дар претърпяват забележителен обрат, хвърляйки силна светлина върху движението за климатична правда и върху неизмеримо различните светове, които те двамата представляват.

Оригинално заглавие: Thank You for the Rain
Времетраене: 87 минути
Режисьор: Julia Dahr
Година: 2017
Държава: Норвегия, Великобритания
Продуцент: Hugh Hartford
Продукция: Banyak Films
Дистрибуция: Banyak Films

* * *

„КинеДок“ е нов вид международна общност, единствена по рода си инициатива, представяща авторско и предизвикващо дискусии европейско документално кино на нетрадиционни места, извън киносалони. „КинеДок“ е алтернативна платформа за разпространение, свързваща почитателите и създателите на авторско документално кино.

През 2018 г. се провежда за четвърта поредна година едновременно в седем държави – Чехия, Хърватия, Унгария, Румъния, Словакия, Норвегия и след изключително успешното си първо издание – отново в България, с организатор „Активист 38“.

В програмата влизат 14 документални филма от Централна и Източна Европа – по два от всяка от страните-участници, които ще бъдат прожектирани на стотици алтернативни локации във всяка от държавите. Програмата се подбира като се вземат под внимание най-награждаваните и дискутирани документални заглавия от продукцията на участващите държави в последните години.