Начало / Новини / Календар / Представяне на албума „Кирил и Методий. Образи. Памет. Идентичност“

Галерия "Мисията" (Държавен културен институт на МВнР срещу МВнР)

Националната научна програма „ Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие “, Кирило-методиевският научен център към БАН и Държавният културен институт към министъра на външните работи ще представят по повод празника Успение на св. Методий на 6 април от 17.30 ч. в галерия „Мисията“, София, ул. „Алфред Нобел“ 2 двуезичния албум „Кирил и Методий. Образи. Памет. Идентичност“/„Cyril and Methodius. Images. Memory. Identity“.

Изданието на КМНЦ е подготвено от В. Желязкова и Д. Найденова в рамките на Националната научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“.

Това е уникално издание, посветено на светски изображения на св. Кирил и Методий – образци на фалеристиката, нумизматиката, филателията, вексилологията. Репродуцираните в албума ордени и медали, монети и банкноти, марки, знамена и монументални паметници имат специално място в „културата на паметта“. Те са свидетелство за културната политика на различни държави в процеса на формиране на колективната идентичност. Тяхното послание отразява променящите се мотиви в интерпретацията на Кирило-Методиевото дело в дългия хронологически отрязък от средата на XIX в. до наши дни, в един огромен географски ареал – от Европа до Югоизточна Африка и Северна Америка. Изданието още веднъж показва кирило-методиевската традиция като основен стълб на националната идентичност на българите и на други европейски народи, превърнала се в символ на диалога и разбирателството в обединена Европа.

Представянето на книгата ще бъде достъпно и онлайн .

111