Начало / Новини / Календар / Полските Антигони. Драматургията на Януш Гловацки. Лекция на проф. Бахнева

Полонистичен кабинет №149, Ректорат

Събитието се организира от Факултета по славянски филологии на Софийския университет съвместно с Полския институт в София. Лекцията е в рамките на цикъла лекции на проф. дфн Калина Бахнева „Полската литература – известна и неизвестна”.

Водещо място в нея заема драмата на Януш Гловацки (р.1938) Антигона в Ню Йорк, която се проблематизира от гледна точка на задомяването / бездомността, отношението: природа–култура, становището на Зигмунт Бауман за миграционните процеси и човешките „отпадъци”, концепцията на Юлия Кръстева за „смущаващата другост”, както и психоаналитичния опит на Жак Лакан „Стадият на огледалото”. Задълбоченото осмисляне на формирането на Аз-а и въпроса за Чуждия / Другия като същностни за понятието „поликултуризъм” се дължи на интертекстуалния прочит на пиесата с драматургичното творчество на Витолд Гомбрович (Ивона, принцесата на Бургундия), Славомир Мрожек (Емигранти) и поезията на Збигнев Херберт.

Антигона в Ню Йорк се осмисля в диалог с драмите на Януш Гловацки: Фортинбрас е пиян?, Пепеляш, Четвъртата сестра.

prof_bahneva

Проф. дфн Калина Бахнева – българска полонистка и славистка, преподавател по история на литературата в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Автор на редица научни публикации в областта на литературознанието, в т.ч. монографиите “Преселението на художественото слово” (1993) и “Западноевропейската романтика и нейните отражения в славянските литератури” (2013).