Начало / Новини / Календар / Първа годишна конференция на Съвета за икономически анализи

Аула, Ректорат

На 26-ти и 27-ми юни 2023 г. Софийският университет „Свети Климент Охридски“ е домакин на първата годишна конференция на Съвета за икономически анализи. Съветът беше създаден в началото на 2023 г. с Постановление на Министерския съвет и има съвещателен характер. В състава му са включени икономисти от академичната общност от престижни университети и международни институции. Неговата цел е да фокусира вниманието върху важни за социално-икономическото развитие на страната проблеми и да изготвя независими анализи по отделни въпроси относно състоянието на българската икономика, предизвикателствата пред нея, и възможните политики за решаването им.

Събитието се организира съвместно от Министерския съвет на Република България, Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и активното участие на Стопанския факултет на университета, и European Economic Association. Събитието ще бъде официално открито в Аула Магна в Ректората на 26.06.2023 г. (понеделник) в 09:00 ч.

В рамките на конференцията ще бъдат представени научни доклади, посветени на разнообразни и значими теми, като парична и фискална политика, политиката, свързана с климатичните промени, инфлация, системен риск и банкиране, данъци, доходно неравенство, пазар на труда и др. Участниците са от водещи академични и изследователски институции в областта на икономическата наука и приложенията й, като Оксфордския университет, Университета Сан Гален, Университета Гьоте във Франкфурт, Университета Тилбург, Парижкото училище по икономика, Университета на Оклахома, Европейска централна банка, Федералния резерв, Световната банка, Банката на Англия, Норвежката централна банка, Норвежкото бизнес училище BI, Австрийската централна банка, Холандската централна банка, Института Ifo, Института Тинберген, Института Wifo, Американския университет в България и Софийския университет.

Ключовата презентация на първото издание на конференцията ще бъде от проф. Георги Камбуров от Университета в Торонто върху проблемите на професионалната реализация, доходите от труд и неравенството. Предвидени са и две панелни дискусии с фокус върху регионалните икономически неравенства в България и икономическите ефекти от присъединяването на България в еврозоната. Програмата включва и постерна сесия, в рамките на която ще бъдат представени резултатите от научни изследвания на докторанти и студенти от Стопанския факултет на Софийския университет.