Начало / Новини / Календар / Откриване на изложбата Moodboard – проект на Славица Драгосавас

Галерия "Алма матер", Ректорат

На 16 юли 2018 г. от 18.00 ч. в Галерия „Алма Матер“ ще бъде открита изложбата на Славица Драгосавац от Факултета за изкуства на Нишкия университет, Сърбия. Moodboard е композиция – колаж, която разказва история или вдъхновява за действие. Изложбата е замислена като колаж от творби от областта на плаката и обекти на графичния дизайн, от където идва и идеята за съответните „плоскости“, заемащи стените на галерийното пространство.

Славица Драгосавац е преподавател в Департамента за "Приложни изкуства" на Факултета за изкуства на Нишкия университет. Основната дисциплина, по която преподава е плакат.

Родена е в Банялука. Завършва Факултета по приложни изкуства, специалност „Дизайн на печатни издания“ в Белград при проф. Богдан Кршич и проф. Душан Петричич. Завършва магистърска степен в същия факултет през 1991 г.

През 1990 г. става член на ULUPUDS (Асоциацията на художниците, работещи в областта на приложните изкуства и дизайна в Сърбия) и ULUS (Асоциацията на художниците, работещи в областта на визуалните изкуства в Сърбия).

От 1991 до 1992 г. е на специализация в Италия след спечелена стипендия. От 2009 г. работи като асистент, а впоследствие като доцент в Департамента за приложни изкуства във Факултета за изкуствата в Ниш. Работи в областта на графиката, графичния дизайн и рекламата.

Foto2

Работила е като художествен ръководител в агенциите на Saatchi & Saatchi и McCann Erickson в Рим и като творчески директор в OmOgilvy и Afirma DraftFCB в Белград. Работи по проекти, свързващи културата и маркетинга, както и по авторски проекти от областта на графиката, графичния дизайн и визуалната комуникация.

Тя е носител на множество награди, включително наградата "Грифон" в категорията „Плакат и реклама“ на галерия Graficki Kolektiv, Белград, 2014; първо място в кампанията BTL Ball Packaging на годишната изложба на UEPS, 2008; първа награда за календар OmOgilvy от Изложбата на календара в Нови Сад, 2007; голямата награда на фестивала за маркетингови проекти "Златен петел", Белград; първо място в конкурса Maxim invitation card Attica Media; първа награда от конкурса Wiener Stadische calendar, 2005; Наградата на Бета и Риста Вуканович за принос в областта на графиката, 1988 г.

През 2006 г. е член на селекционната комисия, а през 2016 г. е член на журито за наградите Grifon в областта на графичния дизайн на галерия Graficki Kolektiv, Белград.

Foto