Начало / Новини / Календар / Откриване на изложба на тема: „Абстракти“

Галерия "Алма матер"

Изложбата е съвместен проект на катедра „Изобразително изкуство“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика Факултета по изобразително изкуство към ВТУ. Изложбата може да бъде разгледана до 20 май.

Думата абстракт свързваме с абстрактното, с отвлеченото, неконкретното; с абстракционизма в изкуството; с извличането, екстрахирането от нещо; с нещо извадено от контекста на друго нещо; със съкратената версия на нещо; с изваждането, отнемането, отделянето; с отвличането на вниманието; с отделянето, абстрахирането от нещо; с отделяне на важното и същественото от маловажното и незначителното; а също така и с кражбата, присвояването…

1-a

Участниците в изложбата интерпретират понятието абстракт в различните му значения и в разнообразен контекст, водени от идеята за плурализма на вижданията и мисловните модели, от възможността за свобода при избора на изразни средства, материали, техники и форми в съвременното изкуство.

Участници: Преподавателите от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ: доц. д-р Владимир Аврамов (куратор на проекта), доц. Георги Минчев, доцент Младен Младенов, гл. ас. д-р Матрина Караиванова, ас. Анастасия Тонкова-Шрьотле, ас. Милен Джановски, ас. Йордан Йорданов и техните студенти: Веселин Симеонов, Деян Боев, Павел Недев, Стоян Илиев, Пламен Кондов, Вергил Николов, Симеон Желев

Преподаватели от катедра „Изобразително изкуство“ на СУ: проф. д-р Стефан Алтъков, проф. д-р Бисера Вълева, проф. д-р Лаура Димитрова (концепция на проекта), проф. д-р Орлин Дворянов, проф. Буян Филчев, доц. д-р Анна Цоловска, гл. ас. д-р Мая Димчева, гл. ас. д-р Добрин Атанасов и техните студенти: Красимир Костов, Адриaн Стайков, Елена Недялкова, Майа Антова, Даниела Атанасова, Здравко Харизанов.

2-a

Събитието е организирано от Факултета по начална и предучилищна педагогика и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.