Начало / Новини / Календар / Онлайн уъркшоп по EpiDoc и дигитална епиграфика

Онлайн

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Кьолнският университет, Германия организират онлайн работилница по EpiDoc (epidoc.stoa.org) и дигитална епиграфика. EpiDoc е водещият стандарт за електронно кодиране на антични надписи, папируси и други първични документални текстове в TEI XML за целите на онлайн публикуване и обмен на данни. Работилницата ще покрие основните елементи от кодирането на стари текстове в ΕpiDoc-XML и ще представи платформата EFES ( github.com/EpiDoc/EFES ) за визуализация и публикуване на EpiDoc електронни издания.

Работилницата ще се проведе онлайн между 27 септември и 1 октомври 2021 г. и ще включва предоставянето на асинхронни мултимедийни материали, сесии в реално време и практически упражнения под ръководството на обучител. Не се изисква предварителна техническа компетентност, но се очаква участниците да познават конвенциите за публикуване на надписи и да имат познания в областта на латинския, гръцкия или други езици на съответната епиграфска традиция.

За да кандидатствате за участие в работилницата, моля попълнете посочения формуляр ( https://forms.gle/U6GY61sMSXWxLS449 ) до 31 август 2021 г. Кандидатите ще бъдат информирани дали са одобрени скоро след крайния срок. За допълнителни въпроси може да се обръщате към организаторите: Мартина Филоза (Кьолнски университет) martina.filosa@uni-koeln.de и Димитър Илиев (Софийски университет „Св. Климент Охридски“) diiliev@uni-sofia.bg.

 

Roman_Age_relief,_rider_with_spear,_3rd_century_AD,_AM_Varna,_Varm38