Начало / Новини / Календар / Официално откриване на новия център на Института „Конфуций“

Бул. „Ал. Стамболийски“ № 82.

На 7 септември 2015 г. в 9.30 часа ще се проведе официалното откриване на новия център на Института „Конфуций“ на бул. „Ал. Стамболийски“ № 82.

През 2014 г. Софийският университет предостави на Институт „Конфуций“ в София нова обособена площ от над 2000 кв.м. в учебния корпус на Университета на бул. „Ал. Стамболийски“ № 82. В новата база са обособени специализирани помещения – учебни зали, фонетични кабинети, кабинети, библиотека с читалня, изложбена зала, мултифункционална конферентна зала и театрална зали. Мащабната реконструкция е осъществена със съдействието на Софийския университет и Пекинския университет за чужди езици.

По-късно през деня от 11.00 часа в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъде открита Общата конференция на Институтите „Конфуций“ в Европа. За първи път Институт „Конфуций“ към СУ и най-старото висше училище в България са домакини на събитието, което се провежда ежегодно. Основната цел на конференцията е да насърчи обмяната на идеи и опит между институтите „Конфуций“ в Европа, да съдейства за тяхното сътрудничество и балансирано развитие. Участниците са от 22 държави - Полша, Унгария, Румъния, България, Сърбия, Словакия, Чехия, Словения, Хърватия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Украйна, Беларус, Гърция, Малта, Кипър, Молдова, Швеция, Холандия и Белгия, както и представители на китайски университети и образователни институции и ръководители на учебни заведения с преподаване на китайски език в България.

Сред официалните гости от Китай на двете събития ще бъдат г-жа Сю Лин, главен изпълнителен директор на Централата на Институтите „Конфуций“ и генерален директор на Съвета за международно разпространение на китайския език към Министерството на образованието на Китай (Ханбан), посланикът на Китайската народна република в България Уей Дзинхуа, председателят на Университетския съвет в Пекинския университет за чужди езици Хан Джен, заместник-кметът на гр. Дзинин, провинция Шандун У Дзиуън.

Институт „Конфуций“ в София е първият на Балканския полуостров и един от първите в Източна Европа. Създаден е на 9 юни 2006 г. като партньорска организация между Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и Пекинския университет за чужди езици с подкрепата на Съвета за международно разпространение на китайския език към Министерството на образованието на Китай (Ханбан). Дейността му стартира официално на 22 юни 2007 г. Предвид потенциала и възможностите за развитие, през декември 2013 г. Институтът „Конфуций“ към СУ беше издигнат в статут на Модел за развитие на Институтите „Конфуций“. Подобен статут имат само 14 от над 475-те института в света.

Като част от международната мрежа от културни институти, Институт „Конфуций“ предоставя платформа за реализиране на образователни, научни и културни проекти, свързани с Китай. Институтът организира езикови курсове на различни нива, провежда стандартизирания изпит за ниво на владеене на китайски език HSK, организира всяка година двата национални кръга на конкурса за ученици и студенти „Китайски езиков мост“.

Институтът сформира екип от специалисти за превод и издаване на произведения на класическата и съвременна китайска литература, създаване на китайски литературен форум и студентски конкурс за превод на китайска литература. През февруари 2015 г. със съдействието на Институт „Конфуций“ беше издаден първият преведен от китайски език роман на Нобеловия лауреат за литература Мо Йен - „Уморен да се раждам и умирам“. Световноизвестният китайски писател стана почетен доктор на Софийския университет през 2014 г.

Също през февруари 2015 г. Институт „Конфуций“ организира за първи път в България Фестивал на съвременното китайско кино.