Начало / Новини / Календар / Научно-практически форум “Креативност и иновации в образованието”

Аула, Ректорат

На 7 и 8 ноември 2019 г. в Аулата в Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски” ще се проведе научно-практически форум “Креативност и иновации в образованието”. Работните групи ще започнат работа на 7 ноември 2019 г. от 14.00 ч, а официалното откриване ще се състои на 8 ноември от 9.00 ч.

В рамките на събитието ще бъде представен опитът на изследователи и практици от иновативни детски градини и училища в България, САЩ, Великобритания, Канада, Индия, Холандия, Китай и Норвегия. Водещ на форума ще е доц. дн Данаил Данов.

Важна част от програмата са предварителните дискусии по работни групи, предвидени за следобеда на 7.11.2019. Участниците в тях ще формулират предложения за улесняване въвеждането на иновациите и насърчаване креативността в детската градина, началното и средното училище.

Работната група за предучилищно образование ще даде предложения за създаване на процедура за иновативни детски градини. Тези препоръки ще бъдат представени във втория ден на форума (8.11.2019 г.) и ще бъдат изпратени до Министерството на образованието и науката.

Програмата на събитието включва още представяне на опита на американския щат Южна Каролина в политиките за креативност и иновации в образованието, както и въвеждането на Монтесори педагогиката в държавните училища от страна на световноизвестния изследовател проф. д-р Брук Кулкласур, директор на изследователския институт “Ралей” към университета “Фърман”.

Отговори на въпроса “Има ли нужда образованието от ”нова вълна”?” ще даде образователният футурист от Великобритания Грег Ботрил, автор на книгата “Може ли да отида и играя?”

Тенденциите в норвежкото гимназиално образование ще представи Камила Милър, учител в Монтесори гимназия и член на Борда на директорите на Монтесори Европа.

Специално място на форума е отделено на реализирани и предстоящи иновативни педагогически практики в България, осъществявани от студенти и преподаватели на Софийския университет.

Форумът се организира от преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, както и от студенти, завършили програми за следдипломни квалификации в областта на Монтесори-педагогиката и медийно-дигиталната грамотност, предлагани вече четвърта година от най-старото висше учебно училище у нас.

Подробна програма за международния научно-практически форум

Възможност за регистрация .

Повече информация за лекторите, работните групи и работилниците: www.montessoriforteachers.net ,

https://www.facebook.com/events/527314721158754/