Начало / Новини / Календар / Научна конференция в чест на проф. Василка Тъпкова-Заимова

Заседателна зала 1, Ректорат

Асоциацията на византинистите и медиевистите в България, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Институтът за балканистика с център по тракология при БАН, Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и Институтът за исторически изследвания при БАН организират на 28 февруари 2014 г. научна конференция „Средновековна България в контекста на балканската и европейската история и култура“ в чест на 90- годишнината на проф. д-р Василка Тъпкова-Заимова.

Конференцията ще бъде официално открита в 9.00 часа в Заседателна зала 1 на Ректората от председателя на Асоциацията на византинистите и медиевистите в България акад. Васил Гюзелев.

По-късно през деня работата на научната конференция ще продължи в четири секции – изворознание и историография, история на Средновековна България и Балканите, литературознание, изкуствознание и музикознание и археология, епиграфика, нумизматика и сигилография, в Заседателни зали 1 и 2 и в Конферентната зала на Ректората.

Проф.Тъпкова-Заимова е родена през 1924 година в семейството на учителя Кирил Тъпков. Внучка е на Димитър Тъпков и сестра на композитора Димитър Тъпков. Преподавател е в катедрата по класическа филология на Софийския университет. Работи в Института по история, а по-късно в Института по балканистика при Българската академия на науките. Преподава история на Византия и балканските средновековни държави и други сродни дисциплини в Художествената академия, повече от двадесет години във Великотърновския университет, а в определени периоди и в Пловдивския университет, Нов български университет и други.

Почетен доктор е на Великотърновския университет, Пловдивския университет и Букурещкия университет. Член е на национални и международни комисии и комитети по византология и балканистика.

Проф. Василка Тъпкова-Заимова е почетен председател на Асоциацията на византинистите и медиевистите в България.

Програма