Начало / Новини / Календар / Научен форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“

"Шипка"6; Конферентна зала, Ректорат

Научният форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“ ще бъде открит на 7 април 2022 г. (зала 1С, СБХ, етаж 1, ул. Шипка 6) от 17.30 ч. Форумът ще се открие с изложба на творби на млади автори (включително и чужденци), завършили своето образование в НХА, която ще представи съвременните тенденции в развитието на българската книга и шрифт.

Форумът ще продължи с научна конференция, която ще се проведе на 8 и 9 април 2022 г. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ще бъдат засегнати темите за създаването на писмеността в България; изграждането на глаголическия и кирилски шрифт и неговото функциониране в рамките на средновековната и на възрожденската българска култура; единството между изкуството на шрифта и изкуството на книгата; възрожденската книга. Инициали, подписи и илюстрация; различните аспекти на изкуството на книгата в хуманитаристиката днес. Специално внимание ще бъде отделено на съвременния дигитален шрифт и на неговия принос към развитието на книгоиздаването.

Plakat_izlozhba_final 50x70
Plakat_konferencia_final 50x70

Това е първият по рода си интердисциплинарен научен форум с участието на представители от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия (НХА), Издателство „Контекст“, ПУ „Паисий Хилендарски“, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, УниБИТ и Съюза на българските художници. Събитието има за цел да събере на едно място специалисти от сферата на хуманитаристиката, на графичния дизайн, типографията, издателската дейност, историята, литературата и изящните изкуства, които ще дебатират по теми, свързани със съвременните книги и шрифтове, а също така върху развитието на писмото, типографията и книжните издания.

Ще се представи и шрифтът, създаден по почерка на Васил Левски. Всеки, който желае на използва този шрифт може да го изтегли от https://www.bcard.bg/Levski/

Научната конференция „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“ се провежда с любезното спомоществователство на Националната картова и платежна схема и в медийно партньорство с програма „Христо Ботев“ на БНР и информационния сайт DIR.BG .

Програма

Събитие във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/1157176588468378/?active_tab=discussion