Начало / Новини / Календар / Национална конференция „Гражданското образование днес – постижения и предизвикателства“

Онлайн

На 18 и 19 март 2022 г. ще се проведе Национална конференция „Гражданското образование днес – постижения и предизвикателства“. Събитието ще бъде онлайн.

С влизането в сила на приетия през 2015 г. Закон за предучилищното и училищното образование от началото на учебната 2020–2021 година в българското средно училище беше въведен самостоятелният учебен предмет гражданско образование. Той е част от общообразователната подготовка на учениците и се изучава в XI и XII клас. Многогодишните усилия на учители, неправителствени организации, университетски преподаватели, медии, издатели, просветни дейци и политици за въвеждането на такъв предмет дадоха резултат. На базата на собствения си опит всички те бяха стигнали до убеждението, че съществуващият в българското средно училище модел на гражданско образование, при който гражданските компетентности се формират като интегрална част от предметното обучение по история и цивилизации, по география и икономика, по философия и др., е слабо ефективен.

Дългата обществена дискусия, предшествала въвеждането на предмета гражданско образование, огромната работа по разработката на държавния стандарт и учебната програма по гражданско образование в училище, както и на учебните планове на университетски курсове и магистърски програми, по създаването на учебници и по обучението на учители, мобилизираха силите на много хора и институции и доведоха до натрупването на значителен опит. Те направиха видими и редица теоретични и практически проблеми.

Гражданското образование е мощно средство за подкрепа и насърчаване на демокрацията. Демократичните държави, в които политическата власт произтича от народа, и се упражнява от народа и в името на народа, биха загубили своята жизнеспособност без участието на гражданите. А и самите граждани биха загубили съществена част от свободата си, ако бъдат лишени от правото и възможността да участват в управлението на общите дела. И понеже хората не се раждат готови за участие в упражняването на политическата власт, образованието, именно гражданското образование трябва да им даде необходимата подготовка да се ползват пълноценно от своето конституционно право на гражданско участие.

Гражданското образование не е само отговорност на училището. То има своето място и в университетското образование. Нещо повече - в редица страни, както и в нашата страна, се развиват разнообразни форми на неформално гражданско образование. В тях се включват и хора, които вече не са на ученическата или студентската скамейка, но имат волята и мотивацията да обогатяват и развиват своята гражданска култура в условията на продължаващо обучение. Главни действащи лица в сферата на неформалното гражданско образование са неправителствените организации. Някои от тези организации имат положителен опит в съчетаването на гражданското образование с други граждански активности. У нас съществуват неправителствени организации, които са активни в сферата на гражданското образование, които имат значителен изследователски потенциал и дават свой принос в изучаването и формирането на гражданска култура.

За участие в конференцията се канят учители, университетски преподаватели, държавни служители в областта на образованието, изследователи, представители на неправителствени организации, издатели и журналисти.

ТЕМАТИЧНИ ПОЛЕТА:

На вниманието на участниците са предложени следните тематични полета:

  • Смисъл и цели на гражданското образование в България.
  • Модели на гражданско образование.
  • Гражданското образование и образователните политики на държавата.
  • Гражданското участие в публичните политики.
  • Формиране на демократична култура и граждански компетентности.
  • Гражданско образование, обществена промяна и устойчиво развитие.
  • Подготовка на учители по гражданско образование.
  • Насърчаване на гражданското действие чрез ученическото самоуправление и демократизацията на училищната среда.
  • Гражданското образование в университетите.
  • Училищното и неформалното образование – споделеност на опита и взаимодействие.
  • Обучение в дигитално гражданство.
  • Медии и гражданска култура.

За регистрация: https://docs.google.com/forms/d/1p7QVEstAckmSTxVOSmrWAGW-YoHM1vQXwWOPoJwEvQ4/edit

За контакти: Даниел Александров civiceducationconference@gmail.com

Сайт на конференцията: https://civiceducation2022.wordpress.com/