Начало / Новини / Календар / Национален форум "Инвестиране в децата - перспектива за бъдещето"

Заседателна зала 1

Събитието е организирано от Факултет по начална и предучилищна педагогика, съвместно с Българския национален комитет за предучилищно образование ОМЕП.

Българският национален комитет за предучилищно образование – ОМЕП (БНК – ОМЕП) е неправителствена организация, структура на Световната организация ОМЕР (Organisation Mondiale pour l’Education Prescolaire/World Organisation for Early Childhood Education), която има клонове в 73 страни в света. OMEП има консултативен статут в ЮНЕСКО и ООН, пълноправен член е на Eurochild.

Целите на Българския национален комитет за предучилищно образование –ОМЕП произтичат от целите на Световната организация, като отчитат спецификата на предучилищното образование и грижа за децата в България:

- повишаване качеството на грижата и възпитанието на децата от 0 до 8 години;

- гарантиране на благополучие за всяко дете в съответствие с местното законодателство;

- установяване на международно сътрудничество с други национални комитети и институции по подготовка на педагогическите кадри и образованието на децата;- постигане на съгласуваност в разработването на международни проекти и др.

БНК – ОМЕП има действащи комитети с колективни, индивидуални и присъединени членове, локализирани в 7 териториални области на страната.

БНК – ОМЕП е в сътрудничество с други национални неправителствени и правителствени организации:

- координира дейността си с Министерство на образованието и науката, УНИЦЕФ, Държавна агенция за закрила на детето, Съюза на учените в България, Синдиката на българските учители, Национална мрежа за децата и др.;

- участва в конференции и форуми на Световната организация ОМЕР;

- има над 30-годишна история с три етапа на развитие (1985-1991; 1991-1999; 1999-и понастоящем) в утвърждаване на идеалните си цели в името на децата.

Програма