Начало / Новини / Календар / Музикална беседа с Адриана Калканьото

"Яйцето", Ректорат

На 1 юни 2017 г. от 17.00 ч. в "Яйцето" в Ректората на Софийския университет ще се състои музикална беседа с бразилската певица, композиторка, писателка, илюстраторка и артистка Адриана Калканьото.

Събитието се организира от специалност „Португалска филология“ към Катедрата по испанистика и португалистика на Факултета по класически и нови филологии съвместно с Посолството на Бразилия, Посолството на Португалия и Института „Камойш“.

Световно признатата бразилска певица, композитор, писателка, илюстратор, автор на антологии и посланик на Университета в Коимбра ще говори за бразилска и португалска поезия и музика.

Още от излизането на първия й албум през 1990 г., Адриана Калканьото се превръща в един от най-обичаните и известни бразилски гласове. Тя е изнасяла концерти и шоу програми по целия свят, за да представи своите над дванадесет албума, и е оказала влияние и отразява различните жанрове на бразилската популярна музика, както и модернистичната и конкретна поезия на Португалия и Бразилия.

Автор е на композиции за бразилски изпълнители като Мария Бетания, Гал Коща, Мариза Монте и Ней Матогросо, а от 2004 г. Адриана е известна и като „Адриана Партимпим“, успешен музикален проект за деца, с който издаде вече три албума, а един от тях е носител на Латинската награда „Грами“.

В момента Адриана е гост-лектор в Университета в Коимбра, където за един семестър е ангажирана с интензивен план за дейности, предлагайки открити лекции и семинари по музика, литература, писане, композиране и художествено творчество.