Начало / Новини / Календар / Младежко токшоу "Ние": "Студентски град и студентите"

БНТ 2

В миналото издание на „Ние“ поканихме в студиото група ентусиасти, вдъхновени и с граждански каузи като проекта "Подлезно", например. В процеса на разговора ни се промъкна една важна тема, а именно - случаят с дискотека "Амнезия" в Студентски град в София, както и с протестите и младежките инициативи "Студентски град за студентите“.Свързана ли е средата, в която живеят студентите с техния старт в живота? Кои са първите им разочарования, грешки и неправилни избори.

1

На територията на Студентски град има седем университета и колежа, общежития за студенти и преподаватели почти на всички висши училища в София. Но едва ли се замисляме, че Студентски град е сред първите общини по брой увеселителни заведения, казина и дискотеки, но няма Студентски културен център, оформени кампусни зони и открити сцени за младежко творчество. Причината е свързана с реституирането на имотите и желанието на собствениците за лесна печалба.

2

Но какви идеи бихме генерирали ние, заедно с неправителствени организации, Софийска община и държавни институции, за да направим това ключово място по-гостоприемно, по-добро, а може би и по-усмихнато . За това говорим с гостите в студиото:

Васил Силяновски – Националното представителство на студентските съвети и председател на Студентски съвет към Софийски университет;

Димитър Дилчев – кмет на община Студентска;

Калина Христова – студент по право и живее в Студентски град.

Благотворителна акция и концерт за изграждане на Открита сцена в парк „Студентски“ и на Студентски културен център са едни от първите ни инициативи в края на месец юни 2017 г.