Начало / Новини / Календар / Международна школа по астрофизика NewCompStar School 2017

Конферентна зала, Ректорат

В периода от 11 до 15 септември 2017 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе четвъртата по ред международна школа NewCompStar - Neutron stars: theory, observations and gravitational waves emission. Събитието се организира в рамките на COST програмата Exploring fundamental physics with compact stars (NewCompStar).

Тя е продължение на школите, провеждани в Барселона през 2014 г., Букурещ през 2015 г. и Лисабон през 2016 г. Тази школа е първото по рода си събитие в България и ще събере на едно място световни лидери в теоретичната и наблюдателната релативистка астрофизика, които ще предадат техните знания и опит на докторанти и млади учени от различни краища на света.

Школата NewCompStar 2017 е фокусирана върху най-актуалните теми в релативистката астрофизика в момента, а именно гравитационни вълни, неутронни звезди, моделиране на бинарни системи, модифицирана гравитация и уравнение на състоянието. Школата е организирана от проф. Стойчо Язаджиев и ръководената от него научно-изследователска група във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.