Начало / Новини / Календар / Месец на Франкофонията в Софийския университет „Св. Климент Охридски”

Франкофонски център на Софийския университет (Ректорат, етаж 4 – Северно крило)

За пореден път Софийският университет „Св. Климент Охридски” като един от членовете на Университетската агенция на Франкофонията (AUF) - най-голямата световна асоциация на университети, която наброява 1007 висши училища в повече от 119 страни на всички континенти - ще отбележи Международния ден на Франкофонията 20 март със събития:

Игра-викторина: Да пеем на френски!, организирана от Катедрата по Романистика към Факултета по класически и нови филологии съвместно с екипа на Центъра за академично качество (CRU-AUF) към университетския Франкофонски център. Играта-викторина е предназначена за студенти франкофони. Тя е с награден фонд, осигурен за победителите от Университетската агенция на Франкофонията в България. Място на провеждане: Франкофонски център (етаж 4 – Северно крило), 16 март 2022 г. (сряда) от 17:00 ч.;

Молиер без граници изложба плакати & В диалог с Молиер студенти, ученици и преподаватели ще четат в оригинал и в превод откъси от пиеси на безсмъртния Молиер. Инициативата, посветена на 400 години от рождението на Молиер, отбелязва Международния ден на Франкофонията и 30 години от присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията. Тя е организирана от Министерството на външните работи на Република България в партньорство с Международното триенале на сценичния плакат – София, Университетската агенция на Франкофонията в България и Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Място на провеждане: Централно фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, 22 март 2022 г. (вторник) от 18:00 ч. Вход свободен.

Кампания за популяризиране на обучението по и на френски език в българските училища и университети: Учете на френски – трябвате ни!

За втора поредна година Университетската агенция на Франкофонията в България, Франкофонският център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „ТЕЛЪС Интернешънъл България“ продължават съвместната си работа за популяризиране на обучението по и на френски език в българските училища и университети. Партньори в кампанията са също Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и Регионалният франкофонски център за Централна и Източна Европа на Международната организация на Франкофонията.

Кампанията си поставя за цел да изтъкне потенциала на френския език и предимствата за професионална реализация, които той носи; да запознае учениците - бъдещи студенти с възможностите да продължат висшето си образование на френски език в български университети. Значението на френския език като професионална компетентност се потвърждава от трайната тенденция в последните години на търсенето му на пазара на труда. Множество фирми набират специалисти в различни сектори, за които владеенето на френски език се оказва ключово предимство в професионалния им профил.

Кампанията е с национален обхват и стартира на 1 март. Тя е насочена към учениците от 11-ти и 12-ти клас на гимназиите с разширено изучаване на френски език и тези, в които той се преподава като втори чужд език. Разяснително-промоционалният ѝ характер ще бъде допълнен и разширен от практически ателиета. В рамките на тези ателиета специалисти в кариерното ориентиране от международната компания „ТЕЛЪС Интернешънъл България“ ще представят на учениците различни техники и умения за активно включване на пазара на труда. Развиването на ключови компетенции е от значение не само за бъдещата професионална реализация на младите хора, но и за следването им във висше училище, като допринасят за пълноценно участие в академичния процес.

В рамките на кампанията учениците ще могат да вземат участие и в конкурс за есе на френски език на тема „Защо моята първа работа има значение?“, организиран от „ТЕЛЪС Интернешънъл България“. Всички участници в конкурса ще получат промоционални награди от организаторите, а трите най-добри ученически текста ще бъдат отличени с парични награди.

Всички технически подробности и изисквания на конкурса ще бъдат оповестени по институционален път и разяснени в пряк контакт с учениците и учителите.

За допълнителна информация, уточняващи въпроси и разяснения за програми, проекти, конкурси и събития на Университетската агенция на Франкофонията (AUF) може да се свържете с г-н Петър Топарев, представител на Университетската агенция на Франкофонията в България: peter.topareff@auf.org, както и да разговаряте с него във Франкофонския център на Софийския университет (етаж 4 – Северно крило).

За контакт с ръководителя на Франкофонския център на Софийския университет проф. д-р Албена Василева-Йорданова посетете центъра (етаж 4 – Северно крило) или пишете на: a.vassileva@uni-sofia.bg.