Начало / Новини / Календар / Лицата на науката: Астрофизиката среща културологията

Театралната зала на ректората (вход откъм бул. "Цар Освободител") и на живо в канала на Културния център във “Фейсбук”

„Лицата на науката” - онлайн поредицата, в която учени от Софийския университет представят работата си за широка аудитория, ви кани на първото си събитие на живо пред публика на 2 ноември 2022 г. от 18.30 ч. в Театралната зала на ректората (вход откъм бул. "Цар Освободител"). Събитието ще срещне двама харизматични преподаватели от привидно различни краища на научния спектър.

Астрофизикът и популяризатор на науката доц. Владимир Божилов от Катедра „Астрономия” на Физическия факултет ще разкаже за най-новото в областта на търсенето на екзопланети - планетите-близнаци на Земята. Проф. Александър Кьосев от Катедра „История и теория на културата” на Философския факултет ще говори за дългогодишното си изследване върху четенето - как се променя тази основна културна техника на Модерността в наши дни и дали дигиталната и визуална грамотност не изместват доброто старо четене?

Има ли задочен диалог между социалните и природните науки? Могат ли дълбините на културната история и мистериите на открития космос да станат еднакво достъпни за невъоръжено око? Всяка лекция ще бъде последвана от кратка дискусия, в която ще може да зададете вашите въпроси.

Входът е свободен. Залата има 80 места. Регистрирайте се тук, ако искате да запазите своето предварително: https://forms.gle/Jde3kYmwFwtsoWnH7 Лекциите ще бъдат заснети и ще започнат точно в 18.30 ч.

ThefacesOfSience_battle (1)

Eкзопланети: в търсене на планети-близнаци на Земята | доц. д-р Владимир Божилов, катедра „Астрономия“, Физически факултет

Вперили замечтан поглед към Космоса от нашата „бледа синя точица“, астрономите са открили хиляди нови светове около далечните звезди. Някои от тези т.нар. екзопланети са твърде различни от нашият дом, други може би ще бъдат идеален избор за космическите туристи на бъдещето. А някои може би крият тайната на произхода на живота. Как астрономите откриват екзопланети в Космоса и защо това е наистина важно за бъдещето на човечеството? Как български учени от Физическия факултет на Софийския университет участват в търсенето и изучаването на екзопланети?

Четенето: основна културна техника на модерната епоха | Проф. Александър Кьосев, катедра “История и теория на културата”

Как човекът е станал човек? Антрополозите ни учат, че началото е било, когато е започнал да усвоява природата: да пали огън, да борави с елементарни инструменти, да опитомява животни. Наричат тези действия, върху които се базира цивилизацията, „културни техники“. Създаването на знакови системи е една от най-важните от тях. Няма човешки свят без език, а на много от езиците се чете и пише. Дълго време обаче грамотността остава елитарна културна техника. Тя става масова и задължителна едва през 18 век, когато „читателска революция“ и общуването с книгата се превръщат в незаобиколимо условие за социализация в Модерната епоха. Дали дигиталният обрат не променя тази ситуация? Как се променя водещата културна техника на Модерността в наши дни? Ще четем ли романи когато пътуваме към бъдещите екзопланети?

Лекцията ще обсъди тези въпроси и ще обърне внимание на настоящото състояние на четенето в България.

****

Лекциите ще бъдат излъчени в предстоящия сезон на "Лицата на науката".

Досегашните й издания можете да видите в онлайн каналите на Културния център

https://bit.ly/3zcoI7E

https://www.facebook.com/watch/CultureCentreSU/446003217159763/

В съботите на есенния семестър ще бъдат излъчени още:

Защо е важно как превеждаме? | Доц. Дария Карапеткова, катедра „Романистика“, Факултет по класически и нови филологии.

Философският диалог | Проф. дфн Георги Каприев, катедра „История на философията“ и проф. дфн. Калин Янакиев, катедра „История и теория на културата“, Философски факултет.

Травматичният проблем за разширяванията на Европейския съюз | Проф. дсн Георги Димитров, Катедра „Европеистика“, Философски факултет.