Начало / Новини / Календар / Лекция на Огнян Касабов на тема: “Креативност, добродетел, политика“

136 аудитория, Ректорат

На 21 април 2016 г. от 18.00 часа в 136 аудитория на Ректората ще се състои лекция на Огнян Касабов на тема: “Креативност, добродетел, политика“.

Събитието се организира от Философския факултет и Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е част от цикъла „Семинар на π за литература и философия“.

Под рубриката “креативност” идеята за индивидуалното творчество неусетно се е превърнала в идеал за успешно действие в разнообразни сфери – от икономическата до гражданската. Заедно с тази естетизация на политикономическото говорене сме свидетели на подема на един етически хоризонт, подменящ традиционни политически категории като ляво и дясно и хвърлящ нов поглед върху актуалните икономически противоречия. Какви са импликациите, възможностите и ограниченията на този нов начин да мислим републиката, нашите общи дела?

* * *

Семинарът на π е директно и публично продължение на ΧΑΟΣ (редакторски манифест) и представлява отворена платформа за съвместни действия в областта на литературата и философията – желанието ни е да се осмисли тяхното съвременно състояние и бъдеще. Убедени сме, че размишленията върху заобикалящия ни контекст с неговите движения и контра-движения са винаги необходими.

Повече информация за Семинара можете да намерите тук:

π

Манифест на π

Предишните издания и аудио-записи от Семинара с Димитър Божков и Камелия Спасова можете да чуете тук и тук .