Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: "Звездни купове в небето на GAIA"

Зала А,205,Физически факултет

Лектор ще бъде Григор Николов, който е асистент в Института по Астрономия с НАО Рожен, при БАН. Областите му на научен интерес са звездна еволюция, звездни населения, двойни звезди. В момента работи върху динамика на звездни купове в близки галактики.

Какво узнаваме, когато наблюдаваме цялото небе в период от 5 години? Ден преди студентския празник е предвидено общо представяне на астрометричната обсерватория Gaia,инструментите на борда, начина на наблюдение и българската следа в проекта. Ще бъдат разгледани някои интересни резултати от първия каталог, перспективите на предстоящия втори каталог на Gaia и как успешно се допълват данните от спътника Gaia с наблюдения, правени от космическия телескоп Хъбъл в областта на звездните купове.

Anons_Grigor_Nikolov_07.12

Програма на Кръжока по астрономия към Катедра "Астрономия" към Физическия факултет за периода октомври-декември 2017 г. можете да видите тук.

Кръжокът по Астрономия към катедра Астрономия се провежда от над 100 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.