Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: "Звездна симбиоза: Защо са интересни симбиотичните звезди?"

Зала А205 или А207 във Физическия факултет, бул. "Джеймс Баучър" 5

Лектор ще бъде доц. д-р Кирил Стоянов от Института по астрономия с НАО. Научните му интереси са свързани с двойните звезди с компактен обект – симбиотични, катаклизмични и рентгенови двойни звезди.

Симбиотичните звезди са едни от най-интересните обекти във Вселената. Десетилетия, астрономите по света изследват сложната променливост, новоподобните избухвания, формирането на джетове и фликеринг – феномени, които са характерни за тези звезди.
Симбиотичните звезди се състоят от червен гигант и бяло джудже, обвити от газова обвивка. Всяка една от тези компоненти допринася за сложния характер на астрофизичните процеси, с които симбиотичните звезди продължават да изненадват наблюдателите.

Нека заедно да се потопим в света на симбиотичните звезди и да разберем какви са последните резултати на българските астрономи, които изследват тези странни обекти.

Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg

Плакат

Програма на Кръжока по астрономия към Катедра "Астрономия" към Физическия факултет за периода октомври-декември 2017 г. можете да видите тук.

Кръжокът по Астрономия към катедра Астрономия се провежда от над 100 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.