Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: Вселената след Стивън Хокинг

Зала А205 или А207, Физически факултет, бул. "Джеймс Баучър" 5

Лектор ще бъде Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия, ръководител на ученическия отбор, който представя страната ни в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. От много години е ръководител на няколко школи за подготовка на талантливи ученици за участие в различни състезания по физика и астрономия. Негови ученици редовно са сред най-добре представящите се на националните и международни конкурси по тези две науки. Никола е и един от лекторите в планетариума в детския научен комплекс - "Музейко".

През 2018 г. ни напусна безспорно един от най-забележителните учени на ХХ век Стивън Хокинг. Той остави трайна следа в развитието на редица раздели от физиката и неговото име ще бъде споменавано през следващите векове.
В настоящата лекция ще бъде направен един обзор на най-важните открития на Хокинг. Лекторът ще се постарае да обясни сложните физични понятия на разбираем и достъпен за широката публика език. В края на лекцията ще бъде направено подробно обобщение на наследството, което Хокинг ни остави.

Anons_18.10

Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg
Кръжокът по Астрономия към катедра Астрономия се провежда от над 100 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.