Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: "Светът на галактиките"

Зала А205 или А207, Физически факултет

Лектор ще бъде Орлин Станчев, преподавател в катедра "Астрономия" на Физическия факултет при Софийския университет. Научните му интереси са в областта на звездообразуването и структурата на молекулярните облаци в Галактиката. Като част от работната група по звездообразуване към катедра "Астрономия", участва в сътрудничество с екипа на професор Юрген Щутски от Университета в Къолн, Германия.

На космологични мащаби, галактиките представляват "градивните тухлички" на Вселената. Под действието на гравитацията, те се групират в галактични купове и свръхкупове, които подобно на гигантска невронна мрежа, образуват чудатите форми на нейната едромащабна структура. Наблюдаемата Вселена съдържа около 100 милиарда галактики, всяка от които съдържа приблизително по 100 милиарда звезди. В тази лекция ще си поговорим за тези и други интересни факти. Ще повдигнем и въпроси, като: Колко разнообразен е светът на галактиките? Кога и как разбираме за съществуването на тези "острови" във Вселената. Взаимодействат ли те помежду си, как се формират и кое определя тяхната еволюция? Ще разгледаме как можем да използваме зависимостите между техните фундаментални характеристики за да оценим скоростта на разширение на Вселената, определяйки разстоянията до извадки от далечни галактики.

Anons_Orlin_Stanchev1805

Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg

Кръжокът по Астрономия към катедра Астрономия се провежда от над 100 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.