Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: Ловци на слънчеви затъмнения

Зала А207, Физически факултет

Лекторът Цветан Цветков изследва слънчевата активност и връзката между различните активни образувания в слънчевата атмосфера като главен асистент в отдел „Слънце и слънчева система“ на Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките. Завършва магистратура по Астрономия и астрофизика в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2015 г., а през 2019 г. – докторантура в Института по астрономия. Участва в 3 научноизследователски експедиции за наблюдение на пълни слънчеви затъмнения, а в момента е част от екипа, който подготвя следващата такава.

1

Слънчевите затъмнения често са смятани за изключително редки явления, макар че в действителност всяка година можем да наблюдаваме между 2 и 5 такива. Истински ценни за науката обаче са само пълните слънчеви затъмнения, които предоставят уникална възможност за изследване на слънчевата корона – най-външната, най-горещата и вероятно най-важната за космическото време част от атмосферата на нашата звезда. Такива се случват приблизително веднъж на всеки 18 месеца или 2 пълни слънчеви затъмнения на всеки 3 години. Проблем за ловците на затъмнения обаче си остава малката територия, от която явлението се наблюдава, а често и нейната недостъпност.

TsTsvetkov_1

Кръжокът по астрономия представя един разказ за подготовката и осъществяването на една наблюдателна експедиция, за изследванията на българските екипи по време на затъмнения, за явленията, съпътстващи едно пълно затъмнение, за небесния спектакъл, който всеки трябва да види поне веднъж през живота си.

Programa_04_06_2022_web