Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: Космическо време и космически климат

Зала А205 или А207, Физически факултет, бул. "Джеймс Баучър" 5

Лектор ще бъде доц. д-р Росица Митева – ИКИТ – БАН.

Доц. д-р Росица Митева работи от 2014 в Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките. Занимава се с изследвания в областта на космическото време. Други научни интереси включват обработка на наблюдения на Слънцето в радио и рентгеновия диапазон.

Космическото време и климат са краткосрочното и дългосрочното влияние на Слънцето и слънчевата активност върху Земята. Както земните атмосферни слоеве и климат, така и различните технологични системи - наземни и космически - се влияят от капризите на Слънцето. През последните години се увеличава и зависимостта ни от стабилни и надеждни енергийни инфраструктури, спътникови услуги и авиационен транспорт. Тази лекция ще представи настоящите познания за космическото време и климат и ще направи оценка на ефектите им както в ежедневието на хората, така и за бъдещето на пилотирани мисии до Луната и Марс.

rosica_miteva

 

Водещ на кръжока: Християн Михайлов

Кръжокът по Астрономия към Катедра "Астрономия" се провежда от над 110 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.