Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: Космическа академия за деца

Астрономическа обсерватория на Софийския университет, Борисова градина

Космическа академия за деца с лектор Тихомир Димитров, магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“, Катедра "Астрономия", Физически факултет.

Интересът на Тихомир Димитров към Космоса започва през 2012 г., когато разбира за кацането на марсохода Curiosity. Завършва две космически програми – едната е "Космически предизвикателства" 2014, разработена в България, а другата – "Космически науки" 2015 в САЩ, разработена от НАСА и Международния Космически Университет. Посещавал е центрове на НАСА, JPL, SpaceX и е разговарял с личности като Чарли Болдън – директор на НАСА, Бъз Олдрин – вторият човек стъпил на Луната и Илън Мъск – основател на SpaceX. В момента е активен комуникатор на науката за Космоса в България, магистър в Катедрата по астрономия и е лектор в Планетариума на детски научен център Музейко. Завършил е информатика и има 10 годишен опит като 3D дизайнер в Юбисофт.

Anons_Tihomir_Dimitrov_22.03

Space Academy са иновативни космически програми за деца на възраст от 8 до 12 години! Те помагат на децата да развият умения и любов към науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM дисциплините) и ги подготвя да бъдат лидери на бъдещето, изучавайки задълбочено космически науки.

С помощта на игри и проекти, децата се превръщат в астронавти, които пътуват до Луната и Марс. Програмите събуждат спящия инженерен гений у малчуганите, като им дават възможност да проектират и изстрелят собствени ракети. Чрез наученото при тях те могат да станат част от истински космически мисии в близкото бъдеще.

Авторските иновативни програми на Space Academy от по 6 модула, плюс специален практически проект, задават у децата цялостна представа за Космоса и мястото на човека в заобикалящия го свят в невероятни детайли, поднесени по интересен и забавен начин.

Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg

През втората част на учебната 2017/2018 г. основните лекционни сбирки на кръжока по астрономия към катедра Астрономия продължават от 1 февруари до месец юни. Ежеседмичната програма за февруари-март 2018 г. е достъпна тук и включва разнообразни теми, като например - съвременните изследвания на Земята от Космоса, сеизмичната активност на нашия спътник, различните лица на Слънцето, астрономическите изследвания в дълбока древност, екзотични и силно актуални теми, като гравитационните вълни и най-ярките и променливи обекти във Вселената – блазарите. По време на двете сбирки (22.02, 22.03) в Астрономическата обсерватория на СУ, освен участието в наблюдения с телескоп и разговори за актуални астрономически явления, посетителите ще имат възможност да се запознаят с всички важни астрономически събития през 2018 г., както и с вече успешно стартиралата „Космическа академия за деца“, дело на Тихомир Димитров, магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“.

Успоредно с лекционните сбирки, продължава и допълнителната практическа част на кръжока, която се провежда в сряда от 19:30 ч., през седмица, в Астрономическата обсерватория на СУ. Повече информация за кръжока, включително и цялата програма за практическите сбирки за учебната 2017/2018 г., може да намерените тук.

Krujok_programa_2018_I_2

Кръжокът по Астрономия към катедра Астрономия се провежда от над 100 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.