Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: Гравитационни вълни - сега накъде?

Зала А207, Физически факултет

Лектор е Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в училище Izzi science for kids и Първа частна математическа гимназия, ръководител на ученическия отбор, който представя страната ни в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. От много години е ръководител на няколко школи за подготовка на талантливи ученици за участие в различни състезания по физика и астрономия. Неговите ученици редовно са сред най-добре представящите се на националните и международни конкурси по тези две науки.

Krujok_20220407_web

Гравитационните вълни са едно от най-фундаменталните научни открития в днешно време. Те са предсказани теоретично от Алберт Айнщайн през 1916 г., в неговата Обща теория на относителността и наблюдателно потвърдени през 2015 г.

В настоящата лекция ще разгледаме накратко историята на търсенето на гравитационните вълни. Подробно ще обясним методите, по които гравитационните вълни се детектират. Основен акцент в лекцията ще бъде какво носят те като нова научна информация и за решаването на кои научни проблеми биха били полезни. В края на лекцията ще обърнем поглед и към бъдещите перспективи и предизвикателства в областта на гравитационната астрономия

Programa_04_06_2022_web