Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: България - космическа държава

Зала А205 или А207, Физически факултет, бул. "Джеймс Баучър" 5

Лектор ще бъде доц. д-р инж. Таня Иванова, дългогодишен ръководител на секция "Космически биотехнологии" в Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Доц. д-р инж. Таня Иванова е доайен на българската космическа наука, един от създателите на Института за космически изследвания и технологии към БАН. Занимава се с изследвания в областта на физиката на околоземното пространство, с разработката на космическа апаратура за директни сондови измервания на йоносферната плазма. Създател е и на ново научно направление „Космически биотехнологии“, в което са разработени три поколения космически оранжерийни системи за провеждане
на дългосрочни експерименти с растения в условия на безтегловност.Българските учени се включват активно в космическите изследвания още в зората на космическата ера, а след разработката и изстрелването на серия от научна апаратура на борда на спътници и вертикални геофизични ракети България става космическа държава. Осъществени са националните космически програми, свързани с полетите на двамата български космонавти, както и с изстрелването на два спътника по повод 1300-годишнината от основаването на българската държава, изцяло оборудвани с наша апаратура. Изредени са накратко постиженията на българската наука и приборостроене по различни международни програми за изследвания както в областта на Космическата физика и Дистанционните методи, така и в Космическата биология и медицина. Българска апаратура лети от три десетилетия на борда на Орбиталните станции около Земята, а вече и около Марс, изучавайки условията и възможностите за бъдещите дългосрочни мисии на човека.
Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Кръжокът по астрономия към катедра "Астрономия" се провежда от над 100 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.

Anons_Tania_Ivanova_12.04