Начало / Новини / Календар / Кръгла маса на тема „Новите лица на литературна Европа“

Библиотека „Филологии“, Ректорат, 6 етаж

На 21 юни, четвъртък, от 18.00 ч. в библиотека „Филологии“ ще се проведе кръгла маса на тема „Новите лица на литературна Европа“ по повод завършилия проект на издателство „Наука и изкуство”, подкрепен от Програма „Творческа Европа”.

В разговора ще вземат участие преводачите и писателите Йордан Евтимов, Ганчо Савов, Асен Милчев, Русанка Ляпова, Ася Тихинова-Йованович, Жела Георгиева, Йорданка Трифонова, Антония Пенчева и Дора Янева-Медникарова.

Проектът „Новите лица на литературна Европа“ представя изтъкнати писатели с техни емблематични творби от страните на разпадналите се в края на ХХ век комунистически империи и съюзи. Предложените произведения са повече или по-малко плод на травмите от близкото минало и на общия и специфичен опит от периода на прехода. Целта на проекта бе да покаже, че в малките, никому неизвестни допреди 25 години комунистически провинции се създават художествени творби от висока класа, които са в състояние да участват равноправно в европейския литературен диалог. Естонските, литовските, словенските, хърватските, босненските, херцеговинските, сръбските, чешките и словашките писатели са новите лица на европейската литературна сцена, които допринасят тя да стане по-пъстра, по-богата, по-витална, по-привлекателна.