Начало / Новини / Календар / Кръгла маса "Българската реч в речта на българите"

Заседателна зала 1

Заседателна зала 2

На 19 и 20 март 2015 година в Първа и във Втора академична зала на Софийския университет ще бъде проведена кръгла маса, посветена на 20-годишнината от създаването на списание „Българска реч“. Темата „Българската реч в речта на българите“ предизвиква интереса на повече от 50 участници, които са заявили желание да участват в престижния форум. В продължение на два дена учени от СУ „Свети Климент Охридски“, ПУ „П. Хилендарски, Института за български език при БАН, ЮЗУ „Неофит Рилски, ШУ „Епископ К. Преславски“, както и учени от чуждестранни университети ще представят своите актуални възгледи по най-разнообразни проблеми, свързани с историческото и със съвременното състояние на българския език.

Необходимостта от списание, което да разглежда и да разяснява въпросите на езиковата култура, е осъзнавана от всички български езиковеди, като се започне от времето на оформяне и кодифициране на книжовния ни език. Израз на тази необходимост са издаваните в миналото списания „Българска реч” и „Родна реч”.

Новото списание „Българска реч”, чиято първа книжка е публикувана през 1995 год., не е пряк приемник на издаваното през 1921 год. едноименно списание, учредено от Ст. Аргиров, Ст. Младенов, Александър Теодоров-Балан и Б. Цонев, но с него го свързват стремежът и желанието да се повиши интересът към културата на речта, да се насочи вниманието към грамотността и към съхранението на българското словно богатство.

Списанието е свързано с дейността на Фондация „Проф. д-р Максим Младенов” – Общество за проучване на българската реч и е издание на Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Концепцията на списанието е подчинена на основната идея, че дейността за повишаване на езиковата култура не може да има кампаниен харахтер. Тя изисква постоянство и общи усилия, а грижата за опазване на езика ни, за правилното му усвояване и използване в речта трябва да бъде постоянна задача, изпълнявана внимателно, упорито и търпеливо. Целта на списанието да поддържа интереса на носителите на българския език към неговото изучаване и познаване с оглед на правилната му употреба.

На страниците на единственото у нас списание за езикова култура и езикознание се публикуват проучвания, които научно, но достъпно отразяват:

– различните аспекти на езиковия развой и резултатите от него;

– актуалните въпроси на езиковата култура;

– изясняването на наблюдаваните в речевата практика отклонения от книжовноезиковата норма с оглед на тяхното преодоляване;

– постиженията на видни наши и чуждестранни българисти езиковеди;

– юбилеи на заслужили български и чуждестранни езиковеди;

– рецензии на езиковедски трудове, чийто обект на изследване са българският език и речевата му реализация.

Списание „Българска реч” предоставя страниците си за мнения и препоръки от страна на учители, преподаватели, дейци на просветата и културата и др., които имат отношение към езиковата грамотност и култура.

Профилът на списанието се разкрива от постоянните му рубрики: Езиковедска българистика; Езикова култура; Език и реч; Общество и език; Българският език и неговите диалекти; Из историята на българския език; Етнокултура и реч и др.

Целта на предлагания проект е да се даде възможност на редколегията, която вече 17 години подготвя списанието без щатни сътрудници или служители, да продължи неговото издаване и утвърждаване. Заявените средства са предвидени за издаване на 6 книжки в период от две години.

Програмата на кръглата маса може да се види тук.