Начало / Новини / Календар / Конференция „Дезинформация и фалшиви новини – българският контекст“

Конферентна зала, Ректорат

На 10 октомври 2018 от 9:30 ч. в Софийския университет (Нова конферентна зала, Северно крило) ще се проведе конференцията „Дезинформация и фалшиви новини – българският контекст“

Конференцията се провежда по инициатива на изследователска група в Софийския университет, с участието на изследователи и от други научни организации у нас и в чужбина. Предвидени са два панела, в които говорителите ще споделят актуална нормативна уредба, състояние на проблема и възможни решения. Предвижда се да бъде направен преглед на явлението дезинформация в глобален мащаб, неговите проявления и ефекти. Специално внимание ще бъде обърнато на ситуацията в България и възможностите за ефективно наблюдение и справяне с проблема у нас.

Сред говорителите в конференцията са: проф. Мария Нейкова, проф. Нели Огнянова, проф. Димитър Вацов, д-р Ралица Ковачева и др. Специално участие ще има от Димитър Димитров, директор „Европейски политики“ на Уикимедия, който е и участник в работната група на високо ниво за фалшивите новини и онлайн дезинформацията на Европейската комисия, изготвила специален доклад в началото на 2018 г.

Програма на събитието