Начало / Новини / Календар / Конференция "20 години "Булгарикум"

Заседателна зала 2, Ректорат

Организатор на събитието е Факултетът по славянски филологии на СУ.

Центърът БУЛГАРИКУМ съществува от 1995 г. Той е плод на сътрудничеството между Университета на Саарланд и Софийския университет "Св. Климент Охридски" и предлага обучение както за студенти, така и за работещи и други заинтересовани лица. Центърът БУЛГАРИКУМ е единствен по рода си в Германия. В рамките на една година в него се усвояват както български език, така и знания за специфични аспекти на българското общество, икономика, политика, право, история и география. Освен това през ваканциите са предвидени два интензивни езикови курса в Саарланд и един летен курс в София. За тази цел е разработена специална програма. Отделни модули от програмата се предлагат и като дистанционни курсове. За участниците, които не са от провинция Саарланд, се предлагат интензивни курсове, които се провеждат през уикендите. При необходимост се предвижда провеждане на занятия и на друго, централно разположено място.

Програмата „Булгарикум” е предназначена за хора на различни възрасти, с различно образование и от различна националност, които желаят да се запознаят с България и българския език, както и за хора от български произход, които по една или друга причина изобщо не знаят родния си език или имат слаби познания по него, или не го владеят в писмена книжовна форма. Програмата „Булгарикум” се предлага както за участници от Германия, така и за немскоговорещи участници от чужбина.

Научната конференция обединява участници-слависти и българисти от ФР Германия и техните колеги от Софийския университет.

Програма