Начало / Новини / Календар / Китайска живопис – сливане на човека с природата

Зала 2, Ректорат

Със своите специфични тематика, изразни средства и форма традиционната китайска живопис се е превърнала в уникално за световното изкуство явление. Художникът в китайската живопис се стреми да улови не просто външния облик на даден обект, но и неговата същност – енергия, жизнена сила, дух.

Китайската живопис в основата си използва същите техники, материали и инструменти като калиграфията. Двата стила са дотолкова тясно свързани, че понякога се разглеждат като едно цяло. И при двата основно изразно средство е линията – чрез нея китайските живописци създават съвършени художествени творби.

Човеш­ките фигури в китайската живопис са изобразявани в почти миниатюрни размери на фона на грандиозните природни пейзажи. По този начин се акцентира върху незначителността на човека и неговата подчиненост спрямо величието на природата.

Лекторът Силви Велев ще представи кратък исторически преглед на развитието на китайската живопис през различните епохи, знакови за китайската живопис творби, основните направления и видове живопис. Очаквайте и демонстрация!

Вход свободен!

Opit-1-2-copy