Начало / Новини / Календар / Кинофорум “Моят филм“ - „Не сменяй ръката“

Театрална зала, Ректорат

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” представя в рамките на Кинофорума "Моят филм" /серия прожекции и обсъждания/ "Не сменяй ръката", 1975 / Франция / реж. Пол Векиал. Изборът на Васил Прасков, гост-водещ на II-то издание на Кинофорума.

Вход свободен!

Водената от мен серия в рамките на Кинофорум „Моят филм“ ще бъде доволно еклектична. В театралната зала на Софийския университет ще бъдат представени произведения от малко познатата у нас френска пост-нова вълна на 70-те (в лицето на лидера на група Диагонал – режисьора Пол Векиали), знаковата за творчеството на Ларс фон Триер кинолента „Европа“ (1991) и късният Касаветис с „Премиера“ (1977). Гвоздеят на тази еклектична програма ще бъде участието на автора на романа „Възвишение“ Милен Русков, чийто избор е култовият филм „Матрицата“, белязал края на 90-те и началото на новия век.

В рамките на това второ издание на кинофорума отново ще става дума не за тясно експертно говорене за кино, а за личния поглед към образците на седмото изкуство. Акцент ще бъде поставен именно върху индивидуалното преживяване на киното като израз на идеи, нагласи и емоции, на акумулиране на спомени и вътрешно пътуване към/в себе си. В тази връзка се очаква любимият филм и представящият го гост-участник взаимно да говорят един за друг по силно емоционален и разкриващ начин.

Васил Прасков

НЕ СМЕНЯЙ РЪКАТА (Change pas de main)

1975, Франция, 86 мин.

Режисьор и сценарист: Пол Векиали

Музика: Роланд Винсент

Участват: Myriam Mézières, Françoise Giret, Hélène Surgère

На френски език със субтитри на български

„Не сменяй ръката“ (1975) на режисьора Пол Векиали е едно от най-знаковите и интересни произведения на френската пост-нова вълна в лицето на култовата киногрупа Диагонал. За основа е използван криминален сюжет – известна дама с политическа кариера е изнудвана с нелегално заснет брутален порно филм с участието на сина й. За да се отърве от изнудвачите, тя наема най-добрия частен детектив – интелигентна и атрактивна, но вече леко застаряваща лесбийка, която се потапя в мрачния свят на неочакваното, трагикомичното и перверзното.

Филмът е характерен за 70-те години с опита си да съчетае арт-независимото кино с порно стилистиката по начин, близък до творческите и естетически търсения на Валериан Боровчик и Анджей Жулавски. От друга страна, Change pas de main е екстремно своеобразен, поради креативността и оригиналността си. Случващото се на екрана представлява взривоопасна симбиоза от атмосферата на френското довоенно черно-бяло кино, американския филм ноар, черната комедия, европейското и отвъдокеанско порно след 60-те, омесени с еклектична условност и категорична театралност, неизменно на ръба на мюзикъла и гротеската. Именно тази еклектична симбиоза е и запазената марка на признатия днес за жив класик на европейското арт кино – Пол Векиали.

„Не сменяй ръката“ се показва за пръв път пред българска публика, не пропускайте!

kinoForum_2_161005

КИНОФОРУМ "МОЯТ ФИЛМ" зимен семестър 2016 / 2017

ПРОГРАМА

05 октомври, сряда, 18:00 ч.

Модератор: Галина Гончарова

Изборът на Васил Прасков: „Не сменяй ръката“ (1975, реж. Пол Векиали)

02 ноември, сряда, 18:00 ч.

Изборът на д-р Христо Хинков: „Европа“ (1991, реж. Ларс фон Триер)

Модератор: Васил Прасков

14 декември, сряда, 18:00 ч.

Изборът на Милен Русков: „Матрицата“ (1999, реж. братя Уашовски)

Модератор: Васил Прасков

18 януари 2017, сряда, 18:00 ч.

Изборът на Стефан Иванов: „Премиера“ (1977, реж. Джон Касаветис)

Модератор: Васил Прасков

Всички прожекции от серията са с вход свободен и се провеждат в Театралната зала на СУ

/Ректорат, вход откъм бул. Цар Освободител/