Начало / Новини / Календар / Кино, транс- и крос- медия

Театрална зала на СУ, Ректорат

Асоциация „Ysé“ и Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” представят "Кино, транс- и крос- медия" - Уъркшоп в рамките на Фестивала "Срещи на младото европейско кино" (1 – 5 октомври 2015 г.).

Събитието ще се проведе на 3 октомври, събота, 11:00 - 17:30 часа в Театралната зала на Софийския университет.

Работен език: Английски език.

Вход свободен след предварително записване на имейл yse.asso@gmail.com.

Какво е транс- и крос-медия?

Термините транс- и крос-медия обединяват новите технологии, маркетинга и изкуството.

Как работи?

Наративът се разгръща не върху една, а няколко платформи – видео и електронни игри, книги, комикси, кратки филми, по-късно и dvd, blu-ray, уеб-сайтове, мобилни приложения и др. – като по този начин историята се развива безкрайно.

Водещ принцип в транс- и крос-медията е интерактивността, която създава аудитория, активно въвлечена в създаване и обновяване на съдържанието. Така публиката започва да припознава оригиналното авторово произведение вече като свое. А за поколението, родено и израснало в ерата на дигиталните технологии (т.нар. “digital natives”), потреблението на какъвто и да е продукт без този елемент е неразбираемо.

Защо транс- и крос-медия?

Разбирането на транс- и крос-медията открива нови хоризонти за проявяване на креативност, необременени от огромни инвестиции и тежки организационни структури. Форматът позволява на младите специалисти в сферата на информационните технологии, компютърната графика, дизайна и пр. не само да навлязат с начална преднина на пазара на труда, но и да стартират собствен бизнес в областта на творческите индустрии.

Днес световни корпорации като Coca-Cola, HBO и Apple развиват собствени подразделения за транс- и крос-медия или ползват услугите на външни консултантски компании. Медиумът е приложим не само в сферата на маркетинга, но и за хуманитарни кампании. Водещи европейски обществени телевизии като Arte развиват независим проект в социалната и културна сфера, отчитайки, че транс- и крос-медията е езикът на новото поколение и на бъдещето.

Феноменът е обект на изследване за академични дисциплини като философия, културология, съвременно изкуство, нови технологии и комуникации и др.

Под формата на интерактивно представяне уъркшопът на 3 октомври в Софийския университет ще отговори разгърнато на въпросите: Какво е транс- и крос-медия? Къде е границата между транс-медия и класическия киноезик? Какво се случва, когато новите технологии срещнат творческите индустрии? Как се продуцират транс-медия проекти? и други.

Лектори:

Алекс Пиърсън (Великобритания) е завършил London Film School, Cass Film Business Academy и Media Business School (Ронда, Испания). Работил е във всички сфери на британската филмова индустрия: от развитието на сценарий до филмово разпространение, през режисура и продуцентство. Понастоящем роботи в сферата на транс-медия, като продуцира интерактивни проекти, изнася лекции, участва в конференции, организира уъркшопи и консултира продуцентски компании. От 2014 г. ръководи собствената си продуцентска компания Red Thread Media.

Янив Волф започва професионалната си кариера в най-голямата холандска компания за филморазпространение A-Film Distribution, Amsterdam, където отговаря за реклама и маркетинг на нови заглавия, излизащи на екран. От 2004 г. е мениджър маркетинг и реклама, директор разпространение и продажби в иновативната компания Submarine и Submarine Channel. Интерактивният му документален проект Last Hijack е отличен с награда Еми.

Програма:

11:00 – 11:45 – Какво е транс-медия? Лектор – Алекс Пиърсън

12:00 - 12:45 – Примери. Лектор – Алекс Пиърсън

13.00 – 14.00 – Обедна почивка

14:00 - 14:45 – Развиване на транс-медия проект. Лектор – Алекс Пиърсън

15.00 – 15.45 – Продуциране на транс-медия. Лектор – Янив Волф

16:00 - 16:45 – Разпространение на транс-медия проект. Лектор – Янив Волф

16.45 - 17:15 – Дискусия с публиката.

FACEBOOK EVENT

Уъркшопът е подкрепен от Национален фонд „Култура“ и от Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“.

2015-09-21_214337