Начало / Новини / Календар / Изложба „Нова българска типография II“

Централно фоайе, Ректорат

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост Кирил Златков, „Типофест“ и Културният център на Софийския университет имат удоволствието да ви поканят на изложбата „Нова българска типография II“ – графичен дизайн и съвременна типография от български автори. Изложбата ще се открие на 22 май, сряда, от 19:00 ч. в Централното фоайе на Ректората, и ще продължи до 10 юни.

В „Нова българска типография II“ кураторът Кирил Златков събира 70 творби на художници и авторски колективи от различни поколения – от класици на българския дизайн до обещаващи заявки на студенти. Те са обзор на постиженията в шрифтовото изкуство, типографската практика и типографските експерименти между първото издание на изложбата през 2013 г. и днес. Двете експозиции скоро ще намерят своето продължение на сайта typograhy.bg - постоянно обогатяваща се колекция, която има амбицията да представя най-доброто в българската типография.

NBT_Poster

За разлика от първата изложба, „Нова българска типография II“ не е фокусирана само върху кирилицата, а въобще върху дизайнерския усет за съвременна типографска дейност. „Разнообразието на участващите работи цели да надскочи фестивалната пъстрота и емоционални трептения, да насочи вниманието на професионалната и по-широката публика към факта, че в основата както на шрифтовите семейства и лого дизайна, така и на експресивните постери и калиграфски експерименти, стоят познаването на принципите на композицията, усетът за чиста форма, устройството на буквите, и, разбира се, законите на красотата“, казва кураторът Кирил Златков.

Fontfabric-IntroScript-page

След първата „Нова българска типография“ се появи манифестът на българската кирилица - призив за популяризиране и обогатяване на българската графична форма на кирилицата като част от културната ни идентичност. И въпреки че пазарните обстоятелства налагат руски шрифтове, българската кирилица - със своите характерни разлики между главни и редовни букви и горни и долни дължини - има настояще, което буди основателен оптимизъм, смята кураторът.

„През последните години у нас и извън България се появиха много сериозни шрифтови семейства с конкретно и общо приложение, включително и такива, създадени с мисъл за спецификите на дългите текстове и продължителното четене. Динамиката на пазара и реалната употреба на нови авторски шрифтове диктуват адекватно поведение на авторите. Във всяка епоха е било така, по същността си дизайнът е призван да следва функция, да намира конкретни решения на естетически, комуникационни или функционални проблеми“, казва Кирил Златков.

DimitarTraychev-VarnaSummer-page

Такива и други постижения на български дизайнери могат да бъдат разгледани в централното фоайе под аулата на Ректората до 10 юни. „Нова българска типография II“ е ценен документ за естетическите и социални хоризонти на съвременното общество. Това е още един шанс да погледнем с критичен поглед действителността, но и да открием повече и все по-достъпни решения за красота в общуването по света и у нас.