Начало / Новини / Календар / Изложба на карикатури, посветена на мира и справедливостта

Исторически факултет, Южно крило, ет. 2, Ректорат

На 14 декември 2015 г., в 17.00 ч. в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще бъде открита изложба на карикатури „Мир и справедливост“.

Експозицията е част от едноименния проект на Министерството на външните работи на Нидерландия и обединява избрани карикатури от цял свят с карикатури на известния български автор Илиян Савков, които са създадени по идеи на студенти от Софийския университет.

Изложбата ще бъде открита от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и посланика на Нидерландия Том ван Оорсхот.

Проектът „Мир и справедливост“ е иницииран от Министерството на външните работи на Нидерландия по повод 70-та годишнина от създаването на Международния съд в Хага. Неговата цел е да постави началото на глобален дебат относно перспективите пред мира, както и важността на международното правосъдие и разрешаването на конфликти, илюстрирайки темата чрез карикатури.

В рамките на този проект на 25 май 2015 г. посланикът на Нидерландия в България Том ван Оорсхот изнесе лекция в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на тема „Моят мир, твоят мир и ролята на жените“. Известният български карикатурист Илиян Савков взе участие в лекцията и разговаря със студентите за значимостта на карикатурите и как критичните идеи могат да бъдат визуализирани във въздействащи илюстрации. След лекцията студентите бяха поканени да представят своите идеи на Илиян Савков и на тази основа той създаде серия карикатури.

Изложбата „Мир и справедливост“ обединява избрани карикатури от цял свят с тези, създадени от Илиян Савков, комбинирайки в едно креативността на карикатуриста и представите на студентите за дилемите, с които се сблъскваме днес.

izlojba