Начало / Новини / Календар / Изложба „Европейските площади и техните истории“

Централно фоайе, Ректорат

На 15 октомври 2018 г. в 17.00 часа в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет ще бъде открита изложбата „Европейските площади и техните истории“. Експозицията ще може да бъде разгледана до 19 октомври 2018 г.

С изложбата "Европейските площади и техните истории" авторът Каталин Д. Константин предлага промяна в перспективата към европейските градски площади. Заснети с професионален дрон, фотографиите в изложбата показват поглед от въздуха към площадите на редица исторически европейски градове. Известни площади в добре познати столици от Европа се излагат заедно с не толкова известни, но не по-малко интересни.

Представяйки площада като исторически и културен феномен, изложбата е новаторска, защото въпреки многобройните проучвания, документални филми и изложби за отделни площади, има малко опити да се предложи една обща и толкова голяма перспектива към проблематиката. Изложбата има две страни – архитектурна и антропологична, разглеждайки площада като място за живеене в европейския град, но и като пространство, което обединява както общността, така и историята на града.

Авторът на снимките Каталин Д. Константин е книгоиздател и преподавател по етнология и антропология в университета в Букурещ. Бил е координатор на различни литературни колекции и е редактирал много фотографски албуми, посветени на румънското културно наследство. Има докторска дисертация, посветена на ежедневието в румънските градове в началото на XX век., а също така е правил културно и антропологично изследване на публичните площади на европейските градове. Автор е на няколко фотографски изложби, представени в Румъния и чужбина.

Повече информация за проекта можете да намерите на сайта www.intothesquare.org

1