Начало / Новини / Календар / ‘‘Хамлет или три момчета и едно момиче ‘‘

Театрална зала, Ректорат

По текстове на: У. Шекспир

Режисьор: Николай Георгиев

С участието на: Петя Йосифова, Натали Дакова, Тома Петков, Георги Арсов, Марко Дженев, Валерия Димитрова, Пламен Момчилов, Фасика Мелаку, Ким Думанон, София Николова

Начало: 19:30 часа

Вход: Свободен (запетайка на лявата ръка)

“Шекспир – съвременен и жесток” – такъв е най-световният английски драматург за най-съвременния и най-жестокия негов тълкувател – професор Ян Кот. И ако той успява да съблече другите шекспирови герои от кожата им и да ни покаже месото им – голо, кръвта им – течаща, то в “Хамлет” хирургическата му намеса е още по-кардинална. Трепанация отваря прословутия шекспиров череп и оголва мозъка на Хамлет и ние виждаме този, ще ми се да го нарека, хаос от мисли, “Буря” от мисли, която не спира да бушува от векове.
Ян Кот не експонира въпроса “Какъв е Хамлет?, а “Как се става Хамлет?”, “Кое е хамлетовото в Хамлет?”, “Кое е това, което прави от едни хамлетовци, а от други нехамлетовци?”, и то в един изключително ярък и четлив сценичен прочит.
“Три момчета и едно момиче” е жестоката реплика на Шекспир формулирана от Ян Кот и хвърлена като ръкавица в лицето на нашето жестока “днес”, жестока сценична визия за убийството не на Хамлет, а на “гена”Хамлет – за да изчезне той завинаги и да не тормози повече човешкия род.

12 - Хамлет