Начало / Новини / Календар / „Хамлет - бунтът на Офелия“ - премиера

Театрална зала, Ректорат

Режисьорът Николай Георгиев посяга със замах към нова интерпретация на Хамлет и ни предлага „Хамлет - бунтът на Офелия“. Премиерата на спектакъла ще бъде на 26 януари от 19:30 часа в театър-лаборатория „Алма Алтер“. Хореограф е Петя Йосифова, а сценографията е дело на големия български художник – Михаил Лалов.

Офелия днес няма да бъде една ¨крехка и ужасена от духа на Елсинор, обречена от баща си и времето, от обстоятелствата и наложените забрани девойка, която се изпепелява в самотността на своето битие, в огъня на мечти и желания, в ужасяващите духа й противоречия, родени от непримиримата различност на хората, които обича и на които принадлежи.“ Напротив, „сега вече Офелия може да прекрачи забраните, да изповяда себе си, но "речта й не казва нищо", защото се е осъществила в лудостта, а "лудият е жертва на бунта на думите". (Офелия в пространството на самотата, Красимира Колева )

За Николай Георгиев темата „Хамлет“ е една от най-определящите в последните 20 години. Различни версии на спектакъла пътуват по света и представят лицето на българския алтернативен театър. Сред най награждаваните безспорно е „Хамлет или три момчета и едно момиче“, удостоена с Награда за най-добър спектакъл на Международня театрален фестивал „Театрален Куфар", Минск 2012 и Специална награда на журито на Международния театрален фестивал „театрален куфар" в Москва 2015.

Hamlet Poster