Начало / Новини / Календар / „Ганди“ - прожекция на филма по случай 150-годишнината на Ганди.

Театрална зала, Ректорат

„Ганди“ (Великобритания-Индия, 1982 г.) е биографична драма за живота на забележителния общественик и хуманист, лидер на движението за независимост на Индия Махатма Ганди. Филмът е събитието на 55-ите награди „Оскар“ с 11 номинации и 8 статуетки, включително за актьор в главна роля (Бен Кингсли), режисьор (Ричард Атънбъроу) и най-добър филм. Участват още Рохини Хатангади, Рошан Сетх, Кандис Берген, Мартин Шийн и други.

Събитието е част от честванията на 150-годишнината от рождението на Ганди, която се отбелязва през 2019 г. из целия свят. Организатори са специалност „Индология“ към Центъра за източни езици и култури в СУ, Клуб „Приятели на Индия“, Посолството на Република Индия в София и Културният център на СУ.

Доц. д-р Андроника Мартонова е експерт по азиатско и в частност и индийско кино. През 2015 г. е поканена като член на журито на NETPAC – Международната филмова асоциация за популяризиране на азиатско кино, чиято задача е да отличи най-добрия режисьорски дебют в програмата на първото издание на мащабния кинофестивал All Lights India International Film Fest в гр. Кочи, щата Керала, Индия. Работи в сектор Екранни изкуства към Института за изследване на изкуствата – БАН, преподавател е по визуална култура на Азия в Центъра за източни езици и култури към Софийския университет.

Филмът е със субтитри на български език.

Събитието се организира от Културния център на Софийския университет в партньорство със специалност „Индология" към Катедра "Класически Изток“, Клуб „Приятели на Индия“ и Посолството на Република Индия в София и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет.

Входът е свободен.