Начало / Новини / Календар / Фотоизложба „Между науката и футбола”

Университетска библиотека „Св. Климент Охридски”

На 13 януари (сряда) от 17.00 ч. Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” открива новата 2016 г. с една нетрадиционна изложба - „Между науката и футбола. Отборът на преподавателите и служителите в Софийския университет (1981-2009)”.

Инициатор и главен организатор на събитието е проф. Александър Димчев – селекционер и дългогодишен ръководител на отбора. В изложбените витрини ще бъдат представени емблематични фотоси на най-важните моменти от историята на университетския отбор и неговите основни играчи, както и техни научни трудове.

Изложбата се посвещава на 35-годишнината от целенасоченото организиране на спортната дейност на преподавателите и служителите в Софийския университет, съвместно с Департамента по спорт в Алма матер. В нея ще бъдат изложени:

- снимки на мачовете на стадион „Васил Левски“ срещу артисти и журналисти през 1982 г.;

- от мача по повод 100-годишнината на Софийския университет – преподаватели срещу студентки, събрал рекордните около 35 000 зрители, с коментатор Татяна Лолова;

- от интересни футболни битки – напр. срещу отбора на „ЩАЗИ“ в ГДР през 1988г. – с победител отбора на СУ и т.н.

- първите екипи на футболистите – запазени за музея;

- част от научните трудове на преподавателите;

- интересни документи и други.

Целите и търсеният ефект от фотоизложбата „Между науката и футбола" са да се представи по-голямата част от участниците във футболния отбор на СУ, да се отдаде дължимото на наши уважавани колеги, които участваха активно в отбора по футбол, но си отидоха млади от този свят.

Фотоизложбата напомня за интересни моменти от футболните срещи на отбора на Университета – срещу различни отбори – в страната и чужбина и прави опит да върне ентусиазма и да възроди идеята – да се създаде основа за спортуването на преподавателите и служителите в рамките на Софийския университет. По време на събитието ще се проведе търг на вещи, принадлежали на отбора. Събраните средства ще бъдат използвани за нуждите на Университетската библиотека.

Plakat