Начало / Новини / Календар / Форум „Тера мадре България“

Аула, Ректорат

Първото издание на форума „Тера мадре България“ ще се проведе в периода 23 - 25 октомври 2015 г. в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Официалното откриване на форума е на 23 октомври 2015 г. от 18.00 ч. в Аулата на Ректората на Софийския университет „Климент Охридски“. Официални гости на събитието са професорът по етноботаника Андреа Пиерони и вицепрезидентът на Slow Food Урсула Хъдсън. Темите, които те ще разгледат в изказванията си, са свързани с опазването на агробиологичното разнообразие и проучването на местното традиционно екологично знание.

Партньори на форума са Биологическият факултет на СУ и Съвместният геномен център към СУ „Св. Климент Охридски“, катедра "Икономика на естествените ресурси" към Университета за национално и световно стопансвто, Университетът за гастрономически науки на Slow Food.

Целта на събитието е да представи знания за местните храни, гастрономически традиции и опазването на генетичните ресурси. Председател на организационния комитет е доц. Десислава Димитрова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, която е и председател на "Slow Food в България". Провеждането на форума поставя началото на академична мрежа на Балканите в подкрепа на проучването, опазването и устойчивото използване на генетичните ресурси и свързаните с тях селскостопански и кулинарни традиции.

Основно събитие на "Тера мадре България 2015 г." е международната научна конференция "Растителното разнообразие в полза на обществото". Тя ще се състои на 23 октомври 2015 г. в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". В конференцията ще вземат участие над 20 български учени. Сред темите на конференцията са еволюцията на растенията и климатичните промени, проучването и опазването на дивата флора, етноботаниката, разнообразието от хабитати в България и бъдещето на пасторализма, растителните генетични ресурси и аграрните науки и др.

Съпътстващо събитие на форума е специално организираният пазар на български традиционни храни, който ще се проведе на 24-25 октомври 2015 г. на територията на Детския научен център "Музейко". Събитието се провежда в рамките на проект ESSEDRA (Екологосъобразно социално-икономическо развитие на селските райони).

Програма