Начало / Новини / Календар / Филмов сезон: Метаморфози – „Дъщерите на дансинга“

Театрална зала, Ректорат

Културният център на Софийския университет представя нова серия кинопрожекции и дискусии, обединени около темата за метаморфозата. В рамките на три събития ще бъдат представени три съвременни европейски филма с богат фестивален живот, които по различен начин засягат темата за превръщането на човек в животно:

20 ноември 2019, 19:00 ч., Театрална зала

ДЪЩЕРИТЕ НА ДАНСИНГА / THE LURE (Agnieszka Smoczyńska, 2016)

със субтитри на английски език

↦ Дискутант Вяра Калфина

11 декември 2019, 19:00 ч., Театрална зала

ОМАРЪТ / THE LOBSTER (Yorgos Lanthimos, 2015)

със субтитри на английски език

↦ Дискутант Камелия Спасова

8 януари 2020, 19:00 ч., Театрална зала

ЗА ТЯЛОТО И ДУШАТА / ON BODY AND SOUL (Ildikó Enyedi, 2017)

↦ Дискутант Богдана Паскалева

Водещ на серията: Савина Петкова

Прожекциите със свободен вход ще бъдат придружени от разговор, в който водещият Савина Петкова и избрани дискутанти ще погледнат към филмите от необичаен ъгъл. В последователния прочит на трите филма ще открием много разлики както в естетическия, така и в наративния им подход към темата за метаморфозата. Всеки филм, разгледан като отделен визуално-мисловен експеримент, разкрива различни варианти за превръщането от човек в животно: то може да бъде приказно-магично (The Lure), технологично (The Lobster) или алегорично (On Body and Soul). Как би се променила разбиращата се от само себе си антропоцентрична гледна точка към киното – мислено като медиум от и за хората, и към животните – мислени като средство за изразяване на „човешката природа“, ако погледнем към тези филми през съвременните теории в животинската етика или през теориите на постхуманизма? Дали те няма да ни открият един различен прочит, по-богат не просто откъм естетически, но и откъм етически и политически импликации?

За водещия серията: Савина Петкова завършва специалност Философия в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2017 г. и специалност Кинознание (Film Studies) в University College London. В момента е докторант в Kings College London със стипендия от London Arts and Humanities Partnership. Проектът й изучава съвременно европейско кино и отношението човек-животно през метаморфозите, метафорите и антропологическата машина през Агамбен, Дерида, биоетика и феноменология на киното. Савина е кинокритик в MUBI Notebook, както и на свободна практика, а на български пише за „Литературен вестник“ и „Българското кино общество“.

Предстоящите й публикации включват „Утопия и носталгия в Нетфликс сериала „1983“ в Journal of Science Fiction and TV (Liverpool University Press, 2020) и „Животните във филмите на Йоргос Лантимос“ (The Cinema of Yorgos Lanthimos, 2020).