Начало / Новини / Календар / Европейска нощ на учените 2021

Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ (София, пл. Независимост №1; бул. „Мария Луиза“ №2).

На 24 и 25 септември 2021 г. ще се проведе тазгодишното издание на Европейска нощ на учените. Събитието е ежегодна инициатива, която цели да доближи изследователите до широката общественост и да привлече младите хора към научна кариера. Всяка година на форума биват представени най-новите научни открития и влиянието, което имат върху ежедневието ни и за икономическото и регионално развитие. Предвид епидемията от COVID-19, Европейската нощ на учените тази година ще се проведе в хибриден формат, включващ събития на живо и онлайн инициативи. Всички присъствени модули ще бъдат реализирани при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Официалното откриване на Европейска нощ на учените 2021 ще се състои на 24 септември 2021 г. от 18.30 часа в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ (София, пл. Независимост №1; бул. „Мария Луиза“ №2). Специален гост на събитието ще бъде еврокомисар Мария Габриел. От името на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ форумът ще открие проф. д-р Мария Стойчева, функционален ректор международна дейност. Очаква се на церемонията да присъстват представители и на Министерство на образованието и науката, Института по математика и информатика към БАН, Регионален музей за история на София, Техническия университет – София и Международния център за математически науки.

Европейска нощ на учените 2021 се осъществява по проект „Учените в триъгълника на знания”, K-TRIO 5 — H2020-MSCA-NIGHT-2020bis-101036078, финансиран от Европейския съюз по програма „Хоризонт 2020, дейности „Мария Склодовска Кюри“. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е координатор на проекта. Партньори на тазгодишното издание са: Тракийският университет, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Университетът „Проф. Асен Златаров“ Бургас, Центърът по растителна и системна биология и биотехнология (ЦРСББ), Институтът по математика и информатика на БАН, Клуб „Млади таланти“, Регионалният музей за история на София и Сдружение Форум „Наука“.

Както всяка година, в програмата се включват представители на различни сфери на науката. През 2021 г. мотото на Европейската нощ на учените е „Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще“. Особено внимание се обръща по време на събитията на ролята на науката и иновациите за прехода към Зелена и Дигитална икономика в Европа. По време на инициативата ще бъдат представени и част от най-мащабните научни проекти, в които участва Софийският университет „Св. Климент Охридски“ – Център за върхови постижения УНИТе, Институт GATE и Център по компетентност „Clean&Circle“. Значително е участието и на Физическия факултет на Софийския университет, който провежда Ден на отворените врати, включващ отворени лаборатории и дискусии, изложбата „Личности от историята на Физическия факултет“ и популярния форум за физици, поети и музиканти „Грация и гравитация“. Регионалният музей за история на София ще предлага обиколки с беседи, а експозициите на музея ще бъдат със свободен вход за участници в работното време на 24 септември. По време на форума ще бъдат представени и над 40 документални и научно-популярни филма. Европейският щанд ще представи информация за политиката на Европейския съюз за изследователите, както и за различни дейности в подкрепа на науката и иновациите в Европа и в България.

Специален акцент и в тазгодишната програма са дейностите за най-младите изследователи. K-TRIO за деца включва учебни видео игри, разходка из тайните на биологията, забавни физични експерименти и демонстрация на система за обучение по комбинаторика. В рамките на събитието ще бъдат наградени и участниците от националните конкурси за детски рисунки „Как ще изглежда Земята след 200 години“ и за ученически и студентски проекти на тема „Бъдещето на Земята, която обичам“.

Участниците в Европейската нощ на учените на 24 – 25 септември 2021 г. ще могат да се включат в различни събития в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас, Хасково, Ямбол, Силистра, Видин, Разград и Тараклия (Молдова) и да участват в дискусионни клубове, кабинети по любопитство и др.

Програмата на събитията, както и разнообразни видеоматериали и публикации за изследователи и научни постижения, ще бъдат публикувани на интернет страницата на проекта К-TRIO 5: https://nauka.bg/nosht2020/, на Facebook страницата му: https://www.facebook.com/ktrioproject/, Facebook страницата на Форум Българска наука: https://www.facebook.com/bgnauka, както и на сайтовете на участниците в проекта.

ПРОГРАМА