Начало / Новини / Календар / Европейска нощ на учените 2019

Софийски университет "Св. Климент Охридски"

За поредна година Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще участва в инициативата Европейска нощ на учените. Тази година събитието ще се състои на 27 септември и в него ще се включат научни институции от цялата страна. Над 370 града от цяла Европа ще провеждат паралелно събития, които да приближат науката до гражданите и със специален акцент върху младите хора. Миналата година събитието е посетено от над 1.5 млн. души на континента.

Програмата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 27 септември ще стартира още в 14:00 часа с детска програма „Учен за един ден“. Част от нея са представяния на отличените проекти в конкурсите за деца „Пътешествие във времето“ и „Технологиите на бъдещето“, виртуалната обиколка „Космически рейнджъри“, играта „Можем ли без математика?“ и модул „По динозавърските стъпки“, който включва посещение на Музея по палеонтология и исторична геология на университета.

От 16.00 ч. във Физическия факултет ще се проведе виртуално посещение в ЦЕРН и експеримент CMS, един от най-големите експерименти, работещи на Големия Адронен Колайдер (LHC). След визитата гостите ще имат възможност да зададат въпроси към българските учени, работещи в най-голямата лаборатория за физика на високите енергии в света. Основни участници ще бъдат проф. Леандър Литов, доц. Борислав Павлов, гл. ас. д-р Пейчо Петков.

CMScollaboration_20120627_0139b

Официалното откриване на събитието ще се състои от 18:30 часа в Централното фоайе на Софийския университет. Програмата е разнородна и включва забавни химични демонстрации с „Корпус за бързо гърмене“, дискусионни клубове, кабинети по любопитство, изложби и експозиции, европейски щанд, вечер на талантите, както и поредица от документални, филми посветени на български учени и изследователи.

201906-204_10

Събитието е част от проекта K-TRIO 3 и се финансира по програмата на Европейската комисия за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, специфична програма „Мария Склодовска-Кюри“. Партньор на инициативата е проект BG05M2OP001-1.001-0004 „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото (УНИТе)

Програма