Начало / Новини / Календар / Европейска нощ на учените 2018 г. в Софийския университет

СУ "Св. Климент Охридски"

За поредна година в цяла Европа се организира Европейска нощ на учените, финансирана по проекти от програма „Хоризонт 2020“. Мащабната инициатива поставя сериозен акцент върху комуникирането на науката и включването на гражданите в диалога с учени и иноватори.

На 28 септември 2018 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отново ще участва в Европейската нощ на учените с богата програма за посетители от всички възрасти. Събитието е част от програмата на Алма матер за отбелзване на 130-годишнината на университета.

Официалното откриване ще бъде от 18:00 часа в Централното фоайе на Ректората, а през целия ден посетителите ще могат да участват в различни интересни инициативи.

В 13.00 часа започват събитията в Ректората на Софийския университет (бул. „Цар Освободител“ 15):

От 13.00 до 17.30 часа е отворено Ателие на младите таланти „По динозавърските стъпки”. Събитието ще се състои в Музея по палеонтология и исторична геология и в прилежащото фоайе.

В 16:00 часа в Аулата ще се проведе Националният конкурс на тема “По стъпките на учените в региона“, а от 17:30 до 22:00 часа в Централното фоайе на Ректората ще бъде отворен и Европейски щанд. Във фоайетата на ректората посетителите ще могат да разгледат Кабинетите по любопитство от 17.30 до 22.00 часа. От 18:30 до 20:30 часа е Тематичната обиколка: „Софийски университет като живо културно наследство”, която започва от Централното фоайе.

Всеки, който пожелае ще може да се включи в Дискусионните клубове от 18.30 до 22.00 часа. Те ще се проведат в залите 21, 23, 137 и 148.

От 19.00 до 21.00 часа в Аулата може да се насладите на Музикално-поетична вечер на талантливи учени, а от 21.30 ч. в Централното фоайе на Ректората можете да участвате във викторината и томбола с награди „Клуб на знаещите”.

Елате да се забавлявате, да научите интересни неща, да се докоснете до науката и да станете част от Европейската нощ на учените в Софийския университет!

П Р О Г Р А М А

13.00 - 17.30 часа, Музей по палеонтология и исторична геология и в прилежащото фоайе - Ателие на младите таланти: по „Динозавърските стъпки“
- Игри в музея (Музей по палеонтология и исторична геология, Софийски университет)
Децата ще се запознаят с тайните сили на фосилите, ще научат повече за отминалите епохи, ще разберат как древните животни оживяват в митологията и как могат сами да измислят супер-герои за свои комикси и игри.
- Ателиета за най-малките:
Занимания за най-малките: да нарисуваме мамута, да открием стъпките и отпечатъците на древните животни, демонстрации и експерименти, как се открива динозавър?
- Срещи с учени - Една професия — много кариери
Игри и задачи за децата, свързани с кариерата на учените. По време на цялото събитие, децата ще имат възможност да се срещнат и да зададат множество въпроси на различни учени. Какви скрити таланти и супер сили развива науката?

16:00 – 17:30 часа, Аула - Национален конкурс на тема “По стъпките на учените в региона“ – презентации на победителите, модератори: доц. А.Асенова, гл. ас. К.Йотовска

18:30 – 21:00 - Дискусионни клубове
18:30 – 20:30, зала 148:
- Ханзейската лига – Марио Филипов
Ще научите за историята и функционирането на лигата – съюз на търговски градове и организации, често наричан първата международна корпорация и дори първообраз на ЕС, и как той променя историята на Европа.
- Средиземноморската диета през Античността – Бианка Василева
Ще научите за кулинарните постижения на древността и как тези традиции имат връзка с нашата кухня. Ще бъде предложена и дегустация на печива по рецепти от исторически източници.
- Здравето през късната античност - Йордана Николова
Ще научите за различните процедури, използвани от тогавашните хора да се предпазват и справят с болестите, които са ги съпътствали. Освен това, ще бъдат показани находки на инструменти и рецепти за лекарства от този период.

18:30 – 20:30, зала 23:
- „Трансфер на знания в Европа — какво научихме по време на мобилността в други държави и научни организации” – докторанти на Софийския университет, модератор: проф. Мария Стойчева

18:30 – 21:00, зала 21:
- Повторните нови - бъдещи свръхнови тип 1а – гл. ас. Антония Вълчева
Повторните нови са интересни обекти, които се характеризират с многократни периодични избухвания в двойни системи, съдържащи бяло джудже. Периодът на избухване се свързва с важни параметри на системата и колкото по-кратък е той, толкова по-скоро е възможно системата да избухне като свръхнова тип 1а — най-енергетичния взрив във Вселената. Ще разберем има ли такива обекти близо до нас и какво сме научили за тях.
- Фини прахови частици в София – доц. д-р Веселин Тончев
Ще научите за източниците на замърсяване в София и защо еколозите постоянно алармират за стойности, надвишаващи праговете. Кои частици наричаме фини прахови, откъде се вземат, кои са опасните метеорологични ситуации за повишени ФПЧ и как да следим актуалното състояние в София.
- Геофизика на Марс - мисията Insight – гл. ас. Милен Цеков
Ще научите за историята на изследванията на Марс, за това, което ни е известно, и което остава скрито за марсотресенията, марсианската тектоника и марсианското магнитно поле. Ще разберете какво представлява мисията InSight, която се очаква да даде безпрецедентна информация за вътрешната структура, топлинното поле, тектониката и сеизмичната активност на Марс.
- Как изучаваме океана от космоса? – докторант Ирина Ганчева
Ще научите за най-новите методи за мониторинг на океана и какви новости за океана научаваме от тях - програма Арго, глайдери, спътници.
- Черноморският център за мониторинг и прогноза към програма Коперник – доц. Елисавета Пенева
Черно море като част от Световния океан е обект на изучаване и наблюдение – всепризнат е проблемът за замърсяването и опазването на биологичните видове в него. В ежедневните човешки дейности е необходима информация за актуалното състояние на морето, както и за бъдещото развитие няколко дни напред. Как се прави това, с какви модели се прогнозира и как да достигнем до тази информация, за това ще стане дума в тази лекция.
- Сеизмични изследвания в района на българската антарктическа база на остров Ливингстън – гл. ас. Гергана Георгиева
Непознатата далечна Антарктида ще се приближи до вас: ще научите за две от българските експедиции на Антарктида, какви интересни явления се наблюдават и защо учените се интересуват от ледения континент. Ще видите и авторски снимки и ще чуете разказа на самия автор.

17:30 – 22:00 - Кабинети по любопитство
17:30 – 22:00 Южно фоайе, Ректорат:
- Учебна игра-лабиринт „Асеневци” – проф. Боян Бончев
Асеневци (http: / /www.apogee.onhne/games.html) е демонстрационна учебна игра-лабиринт по средновековна история на България, генерирана с първия прототип платформата за генериране на сериозни игри за обучение APOGEE.
Лабиринтът има 4 зали: 1. Въвеждаща; 2. Въстание на Петър и Асен; 3. Цар Калоян; 4. Цар Иван Асен II. За да се стигне до последната зала, трябва да се премине през останалите три, като се решат задачите в залите и се отговори на въпросите за отключване на вратите. Играта приключва, след като се открият всички скрити в залите предмети.
- Hands-on лаборатория по сглобяване на роботи – ас. Траян Илиев
В рамките на лабораторията ще бъдат демонстрирани учебни роботи с Raspberry Pi 3, видеокамери и сензори за препятствия и следене на линия. Ще бъде демонстрирано как можем да ги програмираме на Python и Java да изпълняват прости задачи. За ентусиастите ще има конкретни задачи и комплекти за сглобяване.
- Демонстрации на Прогнозата за времето – докторант Красимир Стоев
Заповядайте, за да разберете директно от „Кухнята за времето”: Ще вали ли утре? Как се става синоптик? Как се прави прогнозата за времето – наука или хвърляне на зарчета?
- Демонстрации на сеизмометьр – гл. ас. Гергана Георгиева
Как да си направим сеизмометьр с подръчни средства- забавни демонстрации (подходящи за деца).
- Направи си сам метеорологична станция: термометър, ветромер (за деца с подръчни материали) – докторант Ирина Ганчева
Със съвсем лесно откриваеми материали можем да направим уреди, които приличат на професионалните.
- Полезни интернет ресурси за земетресения и описание на атмосферната обстановка – гл. ас. Милен Цеков и доц. д-р Елисавета Пенева
Интернет дава все повече информация на професионалистите и на широката публика за състоянието на Земята, атмосферата и океана. Кои полезни сайтове да гледаме и как да интерпретираме показаната информация?

17:30 – 22:00 , фоайе пред Аулата:
- Какво е медовината – Здравко Пеев
Ще научите за историята и приготвянето на тази толкова ценена напитка. Ще бъде предложена и дегустация на медовина, приготвяна по автентични рецепти.
- Бойните изкуства на европейския континент – Мирослав Лесичков, основател и инструктор в школа за средновековна фехтовка МОТУС
Ще научите за традициите на бойното изкуство от Средновековието, неговото развитие и връзка с европейската култура и реалност през този период. Ще се дискутират ръкописите, въз основа на които се развива дисциплината НЕМА (Historical European Martial Arts), както и защо можем да говорим за европейска традиция. Презентацията включва представяне на реконструкции на хладно оръжие от средновековието и ранния ренесанс.
- "Да видим невидимото” – Мила Драгомирова, Никола Пеев, проф. Асен Пашов, Физически Факултет, специалност ’’Оптометрия”
Ще наблюдавате демонстрации на оптични илюзии и феномени. Ще поговорим за човешкото зрение и неговите възможности. Ще видите как трепти мембраната на барабан, как се върти перката на вентилатор, как се нагрява въздухът. Ще разберете как работят тези експерименти, как да ги направите сами и да измислите нови.”
- DIGITRANS „Дигитализирай това“ – Албена Антонова
Ще имате възможност да се запознаете с инструментите и подходите за дигитална трансформация по метода на ДИГИТРАНС, както и ще има демонстрации на място. ДИГИТРАНС е проект за подпомагане на дигиталната трансформация на малките и средни компании, който се разработва по програма ИНТЕРРЕГ в 7 държави в Дунавския регион.

17:30 – 22:00 Северно фоайе, Ректорат:
- Забавни химични демонстрации – „Корпус за бързо гърмене“, доц. Лъчезар Христов, Факултет по химия и фармация
Зрителите ще видят как горят водата, камъните и пяната, как химиците могат да държат в голи ръце горящ огън и после да си ги измият в течен азот с температура минус 196 градуса, как може водата да се втвърди при стайна температура и много други чудесии; ще научат, как химията присъства и помага по безброй начини в цялото ни ежедневие.

От 16.00 до 17.30 часа в кампус „Лозенец“ на Факултета по математика и информатика на Алма матер ще се проведе „Космическо сафари“, предлагащо съвременни методи и средства за преподаване и учене на природни, технически, инженерни и математически науки чрез съчетаване на класически средства (звездни карти), изследователски подход на учене (DojoIBL система), виртуална реалност (Google Cardboard — очила за виртуална реалност), интерактивни методи и инструменти (интерактивна бяла дъска).

В ранния следобед, в Борисовата градина: Тренировка на открито на школа за средновековна фехтовка МОТУС
Зрителите ще могат да се запознаят с упражнения и демонстрации, възстановени от школата на базата на исторически материали – средновековни ръкописи по фехтовка от западноевропейската традиция.