Начало / Новини / Календар / ДВОЙНА ПРЕМИЕРА НА ПАЛМИ РАНЧЕВ

Театрална зала, Ректорат

ИК „Жанет 45“ и издателство Scribens, в партньорство с Културния център на Софийски университет, имат удоволствието да ви поканят на двойна премиера на поета и писателя Палми Ранчев!

На 22 март от 19 ч. в Театралната зала на СУ ще бъдат представени едновременно книгата с избрана поезия „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“ (Scribens, 2023) и романът „Хаосът в играта на джаги“ (Жанет 45, 2023). В разговора с автора ще вземат участие Силвия Чолева, Росица Чернокожева и Митко Новков.

„Хаосът в играта на джаги“ експериментира с шизофренните абсурди и екзистенциалните преображения на героите си, чрез които обяснява причините, довели до усещането на българина за продължаваща лъжа и вечна несправедливост.

„Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“ e сборник избрана поезия от Палми Ранчев. „Като истински знаково име в българската поезия Палми Ранчев не само оставя диря в литературата ни, а променя съществуващите релефи. Насред кризите, пречките, гарите и мотелите на нашите тъмни времена, които са всъщност в сърцето на поезията на Палми, но в същото сърце са и любовта, бунтът, непримиримостта, от които двойно повече имат нужда тези години“, пишат за него издателите от Scribens.

„С обелени кокалчета и пръснати по пода реминисценции за красотата „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“ събира отново света ни в едно вече далечно цяло към което сме длъжни да се стремим независимо от всичко, без да забравяме своята собствена съдба на раними и раняващи, на преболедували и жестоки, на смъртни и способни на вечност обикновени човешки създания.

Без патос, с мярка, без крайности, с категоричност, без обилство, с разноликост Палми Ранчев превърна и превръща ежедневния живот в поезия, края в мит, а мита в битие. Кариатида, обърната към небето.“

***

„Палми Ранчев е от авторите, които не имитират никого – и никой не е способен да ги имитира. Книгите му често са номинирани за основните литературни награди у нас. Конюнктурата не го обича и затова вярвам на отговорите му.“ – Марин Бодаков

PALMI RANCHEV