Начало / Новини / Календар / Достатъчно. Разговор за екология, икономика и изкуство

Конферентна зала, Ректорат

На 10 март 2022 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет от 18.00 ч. ще се проведе семинарът "Достатъчно. Разговор за екология, икономика и изкуство". Събитието е на живо, но ще има и стрийминг на Facebook страницата на СеминарBG.

Събитието е част от публичните семинари на Магистърска програма „Културна антропология“ към специалност „Културология“ на Софийския университет. Поредицата се организира от д-р Велислава Петрова, СУ.

Семинарът е с участието на:

Александър Дунчев, еколог

Мартин Заимов, икономист

Маргарита Доровска, куратор

Според сър Дейвид Атенбъро човек, който твърди, че безкраен растеж е възможен на планета с ограничени ресурси, е или луд, или икономист.

Повод за разговора дава 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството (20 май – 30 септември 2022), което е посветено на темата “Икономия на средствата”. Зад традиционно пестеливото габровско заглавие всъщност се крие климатичната криза: https://biennial.humorhouse.bg/

Разговорът ще завърши с въпроса “Какво да се прави?” – по-конкретно, какво може да направи всеки един от нас: лично, професионално, като част от общност и като гражданин.

достатъчно

Александър Дунчев е инженер-лесовъд по образование и част от експертния екип на организацията "Зелени закони". Участва в проекти за картиране и опазване на вековните гори в България, разследване на нарушенията в горите, съвместяване на природозащитните изисквания в лесовъдската дейност и подобряване на горското законодателство. През 2021 година оглавява Изпълнителна агенция по горите в рамките на служебните кабинети на Стефан Янев.

Мартин Заимов е инженер и икономист по образование. Бил е шеф на Валутния борд и подуправител на БНБ (1997 – 2003) и има принос за финансовата стабилизация на страната, след кризата от 1996. Общински съветник и заместник председател на Столичен общински съвет от 2007 до 2011. Създател и директор на Регионалния фонд за градско развитие АД, инвестирал в над 50 проекта в 20 града; основател и председател на Българската електромобилна асоциация. Активист. Съорганизатор на кампанията за разпространение на играта “Климатична фреска” в България.

Маргарита Доровска е куратор в областта на съвременното изкуство и оглавява Музея на хумора и сатирата в Габрово. През годините има опит като изследовател и продуцент на арт проекти в неправителствения сектор и на свободна практика, като експерт в министерство на културата и като ръководител на публичен музей. Активно следи и работи с темата за климатичната криза от 2008 година. Завършила е културология в Софийски университет и куриране в Кралския колеж в Лондон.